Boşanma Davası Hakkında Genel Bilgiler

Boşanma Davası Hakkında Genel Bilgiler
Aile Hukuku
Boşanma Davası Hakkında Genel Bilgiler

Boşanma davası nedir, nasıl açılır?

Boşanma davası, eşler hayattayken tek taraflı ya da karşılıklı anlaşarak kanunda öngörülmüş sebeplerden herhangi birine dayandırılarak açılmış dava sonucunda kurulmuş evlilik birliğine mahkeme kararıyla son verilmesine ilişkin dava türüdür. Boşanma müessesesi Türk Medeni Kanununun 161. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Boşanma ve ayrılık davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Boşanmada yargılama kural olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabidir. Ancak hakim boşanma davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe bunları ispatlanmış sayamaz. Hakim bu olgular hakkında resen veya istem üzerine taraflara yemin öneremez. Tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hakimi bağlamaz.

Hakim kanıtları serbestçe takdir eder. Boşanma ve ferilerine ilişkin anlaşmalar hakim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. Hakim taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir. Davanın her aşamasında, tarafların davadan feragati mümkündür.

Tarafların boşanma davasına bakan hakim, dava açıldıktan sonra davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine ilişkin tedbirleri, eşlerin malların yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır.

Bu nedenle ihtiyaç duyan tarafa boşanma hükmünün kesinleştiği güne kadar devam edecek tedbir nafakasına hükmedebilir. Tedbir nafakası için lehine nafaka hükmedilecek tarafın kusursuz olması şartı aranmaz.

Boşanma davası hukuki sonuçları nelerdir?

Boşanmanın, taraflar açısından biri kişisel diğeri mali olmak üzere iki temel sonucu vardır. Bu sonuçların görünüm şekilleri kanunda açıkça düzenlenmiştir. Ancak; evliliğin boşanma sebebi ile sona ermesinden doğan dava hakları boşanma hükmünün kesinleşmesinden sonra 1 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.

Boşanma davası kişisel sonuçları nelerdir?

1- Evlilik birliği sona erer,

2- Yeniden evlenme imkanı doğar,

3- Kadın hakkında bekleme süresi başlar,

4- Tarafların birbirinden olan alacakları için zamanaşımı işlemeye başlar,

5- Boşanan eşler birbirlerinin yasal mirasçısı olma sıfatını kaybeder,

6- Anne ve baba ile çocukların arasındaki ilişkiye mahkeme resen karar verir,

7- Kadın evlenmeden önceki soyadını yeniden alır.

Türkiye’de boşanma hukuku, evlilik birliğinin sona ermesi ve eşlerin yasal haklarının korunması ile ilgili düzenlemeleri içerir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan hükümlere göre, Türkiye’de boşanma süreci belirli prosedürlere tabidir.

Boşanmanın mali sonuçları nelerdir?

1-  Aksi kararlaştırılmadıkça ölüme bağlı tasarruflar hükümsüz hale gelir,

2- Mal rejiminin tasfiyesi mahkeme tarafından belirlenir,

3- Tarafların kusur oranlarına bağlı olarak birbirlerinden maddi ve manevi tazminat alacakları doğar,

4- Tarafların mali gücü oranında kusuru daha ağır olmamak koşulu ile yoksulluk nafakası hakkı doğar

5- Müşterek çocuk var ise hakim tarafından resen iştirak nafakasına hükmedilir

Boşanma avukatı istanbul

Boşanma, velayet, nafaka artırım, tazminat talepli tüm davalarınız için ofisimize ait 0850 4201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki