Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu nedir, suçun cezası nedir?

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu Türk Ceza Yasası 116. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre konut dokunulmazlığını ihlal suçu, yasada bir kimsenin konutuna veya konutunun eklentilerine mülk sahibinin rızası hilafına girmek olarak tanımlanmıştır.

Bir kimsenin konutuna veya konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu herkes tarafından işlenebilir. Ancak suçun kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde TCK 119. maddesi uyarınca faile verilecek ceza bir kat artırılır.

Konut dokunulmazlığı hakkı, Anayasa ile de güvence altına alınmış haklardan biridir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 21. maddesinde bu hususa yer verilmiştir. Anayasa uyarınca; Kişinin konutuna dokunulamaz.

a) Milli güvenlik,

b) Kamu düzeni,

c) Suç işlenmesinin önlenmesi,

d) Genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması

sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz.

Yetkili merciin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar. Aksi durumda, el koyma kararı kendiliğinden kalkar.

Suç nasıl oluşur?

Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun oluşabilmesi için, bahsi geçen ihlalin konut sahibinin rızası dışında gerçekleşmesi gerekir. Konut sahibi konuta girildiğinden haberdar değilse, bu durum rızasının da olmaması anlamına gelir.

Bu sebeple, konuta hile ile ya da gizlice girilmiş olması suçun oluşması için yeterlidir. Konut sahibinin rızası bulunsa dahi daha sonradan verilen rızanın geri alınması hali, konutun terk edilmesini gerektirir. Aksi durumda söz konusu suç oluşur.

Bu nedenle konut sahibinin rızası, konut dokunulmazlığı suçunun unsurlarından biridir. Konut dokunulmazlığını ihlal suçunda rıza, hukuka aykırılık vasfını ortadan kaldırır. Ancak verilen rıza hukuken geçerli olmalıdır.

Evlilik birliği içerisinde yer alan aile bireylerinden veya konutun ya da iş yerinin birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması halinde, bu kişilerden birinin rızası varsa suç oluşmaz. Fakat bu durumdan bahsedebilmek için açıklanan rıza meşru bir amaca yönelik olmalıdır.

Uygulamada resmi anlamda evlilik birliği bulunmaksızın dini nikah ile birlikte yaşayan kişiler açısından da ortak kullandıkları konut yönünden birbirlerine karşı bu suçu işleyemeyecekleri kabul edilmektedir.

Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, hem kişinin konutuna veya konutunun eklentilerine rızası dışında girilerek oluşabilir. Hem de kişinin rızası ile girilmesine rağmen daha sonra buradan çıkılmaması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu hususta verilen rıza, açık ve anlaşılabilir olmalıdır.

Suçun nitelikli halleri

Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun nitelikli halleri;

a) Fiilin, cebir ya da tehdit kullanılması suretiyle veya gece vakti işlenmesi durumunda TCK 116/4 uyarınca fail hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

b) Fiilin silahla işlenmesi durumunda TCK 119/1-a maddesi uyarınca verilecek ceza bir kat artırılır.

c) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle işlenmesi durumunda,

d) Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte durumunda,

e) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,

f) Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılması suretiyle,

işlenmesi durumlarında ise yine faile verilecek ceza bir kat artırılır.

Bu suçların işlenmesi esnasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda ise ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu şikayete bağlı mıdır?

Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun basit hali, hem TCK 116/1 anlamında, hem de 116/2 anlamında şikayete bağlıdır. Fiilin, cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi hali ile TCK 119. maddesinde açıklanan nitelikli halleri açısından ise re’sen soruşturma ve kovuşturma yapılır.

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu avukat istanbul

Konut dokunulmazlığını ihlal manevi tazminat, eşler arasında konut dokunulmazlığını ihlal, konut dokunulmazlığını ihlal ve hırsızlık, ceza avukatı istanbul ve diğer hukuki yardım ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki