İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu Hakkında Genel Bilgiler

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçu nedir, suçun cezası nedir?

Bu makalemizde iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Türk Ceza Kanunu 117. maddesinde iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suç olarak düzenlenmiştir. Buna göre; Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden kişiye, mağdurun şikayeti halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

Kişi ya da kişilerin çaresizliğini, kimsesizliğini ve bağlılığını sömürmek suretiyle, ücretsiz olarak veya sağlamış olduğu hizmet ile açık bir şekilde orantısız düşük bir ücretle çalıştıran veya bu durumda bulunan kişiyi, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tabi tutan kişiye ise altı aydan üç yıla kadar hapis veya yüz günden az olmamak üzere adli para cezası verilir. Yine yukarıda açıklamış olduğumuz durumlara düşürmek üzere bir kimseyi tedarik veya sevk veya bir yerden diğer bir yere nakleden kişiye de aynı ceza verilecektir.

TCK 117. maddesi, Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya daha önce kabul etmiş oldukları koşullardan farklı koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye de altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verileceğini öngörmektedir.

Yasa maddesi, Anayasamızın “Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti” başlıklı 48. maddesinde yer alan düzenlemeye paralel bir düzenleme içermektedir. Nitekim Anayasamızın 48. maddesi Herkesin, istediği alanda çalışmak ve sözleşme hürriyetine sahip olduğunu açıklayarak bu hakkı güvence altına almaktadır. Yasa gerekçesinde de bu durumdan bahsedilmiş, bu suç tanımı ile söz konusu temel hürriyetin güvence altına alınmasının amaçlandığı ifade edilmiştir.

Suçun faili ve mağduru

TCK 117. maddesi birinci fıkrası açısından suçun faili hem işçi hem de işveren olabilecekken ikinci fıkrada tanımlanan suç açısından kişiyi burada belirtilen koşullara aykırı olarak çalıştıran kişi olacaktır.

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçu şikayete bağlı mıdır?

Suç, TCK 117/1 maddesinde belirtilen hali açısından şikayete bağlıdır. Bu husus TCK 117. maddesi birinci fıkrasında açıkça belirtilmiştir. Suçun madde metninde açıklanan diğer halleri açısından ise soruşturulması şikayete bağlı değildir.

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunun nitelikli halleri

Türk Ceza Yasası 117. maddesinde bu suç tipi açısından ayrıca bir nitelikli hal açıklanmamıştır. Ancak TCK 119. maddesinde yer alan ve suçun;

a) Silahla işlenmesi,

b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle işlenmesi,

c) Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi,

d) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi,

e) Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi,

hallerinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçu avukatı istanbul

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçu avukatı, TCK 119/1-c şikayete tabi mi, çalışma hakkının engellenmesi, ticareti engelleme suçu, ticari faaliyetin engellenmesi, ceza avukatı istanbul ve her türlü hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki