Gaziosmanpaşa Boşanma Avukatı

Gaziosmanpaşa Boşanma Avukatı
Aile Hukuku
Gaziosmanpaşa Boşanma Avukatı

Gaziosmanpaşa Boşanma Avukatı

Yazımız Gaziosmanpaşa boşanma avukatı ve boşanma hakkında hakkında genel bilgiler içermektedir. Bu nedenle açıklamalarımızda boşanma davalarında velayet, nafaka ve tazminat hakkında merak edilen genel konulara yer verilecektir.

Anlaşmalı boşanma davası nedir, süreç nasıl ilerler?

Boşanma, tarafların anlaşmalı ya da çekişmeli şekilde takip edebilecekleri bir süreç olup anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere tarafların boşanma, nafaka, velayet, tazminat gibi boşanmanın ferileri konusunda anlaşmasını ifade eder. Anlaşmalı şekilde boşanmaya karar verilebilmesi için tarafların en az bir yıl süre ile evli kalmış bulunması şartı aranır. Tarafların en az bir yıl boyunca evli kalması şartının yerine getirilemediği hallerde çekişmeli boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı boşanma sürecini başlatan şey tarafların bu hususta bir karara varmasıdır. Bunu takiben taraflar, kendileri yahut bir boşanma avukatı kanalı ile aile mahkemesine başvururlar. Ancak bundan evvel boşanmaya dair, müşterek çocukların velayeti, ev eşyaları ve kişisel eşyalar, ödenecek nafaka miktarı, tazminat ve boşanmaya dair diğer konularda anlaşarak tüm bu hususların çözümlendiği bir anlaşma protokolü hazırlanır.

Burada herhangi bir hataya mahal vermemek adına süreç uygulamada taraflarca bu konuda uzman boşanma avukatı ile takip edilmektedir. Anlaşmalı boşanmaya dair protokolün hazırlanarak taraflarca imzalanmasını takiben ilgili protokol anlaşmalı boşanmaya dair dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulur. Mahkeme tarafından boşanma talebinde bulunan taraflara bir duruşma günü verilir.

Anlaşmalı boşanmaya dair duruşma gününde taraflar boşanma iradelerini mahkeme önünde açıklar ve boşanma protokolündeki imzanın kendilerine ait olduğunu kabul eder. Böylece mahkeme tarafından anlaşmalı şekilde boşanmaya karar verilir. Süresi içerisinde gerekçeli karar hazırlanır. Tarafların bu karara itiraz yollarına başvurudan feragat etmesi ile de mahkeme kararı kesinleşerek ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir. Nüfus müdürlüğü tarafından nüfus kayıtlarına işlenmesi ile birlikte taraflar kimliklerini değiştirebilirler.

Çekişmeli boşanma davası nedir, süreç nasıl ilerler?

Çekişmeli boşanma davası, tarafların boşanmaya ilişkin nafaka velayet tazminat ve benzeri diğer konularda anlaşamaması halinde gündeme gelmektedir. Boşanma davasında davayı hangi tarafın açmış olduğu önem taşımaz.

Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer sorusunun cevabını doğru bir şekilde vermek her zaman mümkün olmaz. Çünkü her mahkemenin iş yoğunluğu farklı olup bu süreç çeşitli nedenlerden ötürü uzayabilmektedir. Ancak boşanma davalarının boşanma avukatıyla takip edilmesi hem süreci hızlandırmak hem de hataya ve hak kaybına düşmemek açısından önem taşır.

Türk Medeni Kanunu 169. maddesine göre boşanma veya ayrılık davası açılmasını takiben hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle de eşlerin barınmasına, geçimine, mallarının yönetimi ve müşterek çocukların bakımı ile korunmasına dair geçici önlemleri kendiliğinden alır.

Bu kapsamda boşanma davasının devamı ve sonrası için ödenmek üzere tedbir, yoksulluk ve müşterek çocuklar için iştirak nafakası talebinde bulunulabilir. TMK 175. maddesinde ise bu durum, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak şartı ile geçiminin sağlanması için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceği şeklinde açıklamıştır. Ayrıca bunun için nafaka yükümlüsünün kusurunun aranmayacağı belirtilmiştir. İleride tarafların mali durumunun değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği ölçüde nafakanın artırılması ya da azaltılmasına karar verilebilir.

Boşanma davasında mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraf, diğerinden uygun bir maddi tazminatın kendisine ödenmesini isteyebilir.

Bununla birlikte boşanmaya neden olan olaylar yüzünden kişilik hakları zarar gören taraf, kusurlu olan diğer taraftan uygun miktarda bir paranın manevi tazminat olarak kendisine ödenmesi talebinde bulunabilir.

Velayet açısından ise önemli olan müşterek çocuk veya çocukların üstün yararıdır. Bunun dışında hakim, velayet hususunda çocuğun eğitim durumu, maddi manevi ihtiyaçları, sağlığı, yaşı ve benzeri konuları da dikkate alarak kararını verir.

Gaziosmanpaşa boşanma avukatı konusunda nasıl hukuki danışmanlık hizmeti alabilirim?

Gaziosmanpaşa boşanma avukatı ile ilgili hukuki yardım ve destek almak için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimizle iletişime geçebilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Önceki
Sonraki