Devlet Güvenliği İle İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma Suçu Hakkında

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Devlet Güvenliği İle İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma Suçu Hakkında
Devlet Güvenliği İle İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Devlet Güvenliği İle İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma Suçu Hakkında

Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu nedir, suçun cezası nedir?

Bu yazı içeriğinde Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 339. maddesinde, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk başlığı altında açıklanmıştır.

Buna göre; Devletin güvenliği ya da iç veya dış siyasal yararları açısından gizli kalması gereken bilgileri veya yetkili makamların açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken hususları elde etmeye yarayan ve elde bulundurulması için kabul edilebilir bir neden gösterilemeyen belgelerle veya bu nitelikteki herhangi bir şeyle yakalanan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçun savaş zamanında işlenmesi

Fiilin, savaş zamanında işlenmesi, failin üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması sebebidir.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesinde düzenleme ile Devletin güvenliği ya da iç veya dış siyasal yararları açısından gizli kalması gereken bilgileri veya yetkili makamların açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken hususları temine yarayan ve elde bulundurulması için kabul edilebilir bir neden gösterilemeyen belgelerle veya bu nitelikteki herhangi bir şeyle yakalanan kimsenin cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu bilgilerin elde edilmesiyle ilgili madde gerekçelerinde açıklandığı şekilde temin etme unsurunun oluşabilmesi için belirli bir kısım çabalarda bulunma, araçlar kullanma gereğine işaret edilmiştir. İşte bu düzenleme ile, söz konusu bilgilerin teminine yarayan belgelerin elde bulundurulması ayrı bir suç sayılmaktadır. Söz konusu belgeleri elinde bulunduran kişinin bu bakımdan geçerli ve kabul edilebilir nedenler göstermesi halinde suç oluşmuş sayılmayacaktır.

Düzenlemenin ikinci fıkrası ile, bu suretle yakalanmanın savaş zamanında gerçekleşmesi durumunda cezanın ağırlaştırılacağı açıklanmaktadır.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi, TCK 66. maddesi uyarınca 339/1 için sekiz yıl, 339/2 için on beş yıl olarak belirlenmiştir.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

Devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu avukat istanbul

Hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 iletişim hattını kullanarak hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki