Yazımız içeriğinde ceza avukatı istanbul ne yapar, görevleri nelerdir, hangi davalar ile ilgilenir, nasıl bir hukuki yardımda bulunur gibi soruları cevaplandıracağız.
Ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallarla bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülükleri, 04.12.2004 kabul tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile düzenlenmiştir.
Adli yargı ilk derece mahkemeleri hukuk ve ceza mahkemeleri olup adli yargı ikinci derece mahkemeleri bölge adliye (istinaf) mahkemeleridir. Ceza mahkemeleri ise, asliye ceza mahkemeleri, ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemeleridir.
Sulh ceza mahkemeleri ise, 5235 sayılı Türk Ceza Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 46. maddesinde açıklandığı üzere 5235 sayılı yasanın 8. maddesi birinci fıkrasında yer alan “sulh ceza,” ibaresinin madde metninden çıkarılması suretiyle kaldırılmıştır.
Kanunların ayrıca görevli kılmış olduğu haller saklı kalmak kaydı ile, sulh ceza hakimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevi dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemeleri tarafından bakılır.
Yine yasaların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak kaydı ile, Türk Ceza Kanununda yer alan;
ile ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtayın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler, askeri mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümlerle çocuklara özgü kovuşturma hükümleri saklıdır.
Ceza avukatları, kısaca tercihen ceza hukuku alanında faaliyet gösteren avukatlar olarak açıklanabilir.
Ceza muhakemesinde “müdafi”, “şüpheli” ya da “sanığın” ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı olarak tanımlanmıştır. Bu vesile ile “vekil” ise davaya katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatıdır.
İstanbul en iyi ceza avukatı ya da ünlü ceza avukatı gibi kavramlar ise kişiyi yanlış yönlendirebilir. Bunun sebebi, kişi için en iyi avukatın, kişinin kendi seçtiği, inandığı, güvendiği avukat olmasıdır.
Soruşturma evresi, kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi temsil eder.
Kovuşturma evresi ise iddianamenin kabulü ile başlayan ve hükmün kesinleşmesine kadar geçen evredir.
İfade alma, suç şüphesi altında bulunan kişinin (şüphelinin) kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısınca soruşturma konusu suç ile ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir.
Sorgu, ceza muhakemesinde şüpheli ya da sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suç ile ilgili olarak dinlenmesi olarak tanımlanmıştır.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 2. maddesinde suçüstü;
şeklinde tanımlanmıştır.
Toplu suç, aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu ifade eder.
Disiplin hapsi;
hapis cezasıdır.
Hukuk büromuz tüm İstanbul genelinde ve ceza avukatı istanbul konusunda hukuki destek ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşmak ve hukuki yardım talebinde bulunmak için ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.