Hileli İflas ve Taksirli İflas Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Hileli İflas ve Taksirli İflas Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Hileli İflas ve Taksirli İflas Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Hileli iflas ve taksirli iflas suçu nedir, hileli iflas ve taksirli iflas suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde TCK 161. ve TCK 162. maddelerinde açıklanan hileli iflas ve taksirli iflas suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir.

Hileli İflas:

Hileli iflas suçu, TCK 161. maddesinde Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Malvarlığını eksiltmeye yönelik hileli tasarruflarda bulunan kişi, bu hileli tasarruflardan önce veya sonra iflasa karar verilmiş olması halinde, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Hileli iflas suçu, seçimlik hareketli suçlardan olup suçun faili tacirler olabilir.

Hileli iflastan söz edebilmek için;

a) Alacaklıların alacaklarının teminatı mahiyetinde olan malların kaçırılması, saklanması ya da değerlerinin azalmasına neden olunması,

b) Malvarlığını kaçırmaya yönelik tasarrufların ortaya çıkmasını önlemek için ticari defter, kayıt veya belgelerin gizlenmesi veya yok edilmesi,

c) Gerçekte bir alacak ve borç ilişkisi olmadığı halde, sanki böyle bir ilişki varmış gibi, borçların artmasına neden olacak şekilde evrak tanzimi,

d) Gerçeğe aykırı muhasebe kayıtları ile ya da sahte bilanço tanzimiyle aktifin normalde olduğundan daha az gösterilmesi,

gerekir.

Hileli iflas suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Hileli iflas suçunun dava zamanaşımı on beş yıldır.

Taksirli iflas:

Taksirli iflas suçu, TCK 162. maddesinde Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre;

Tacir olmanın gerektirdiği dikkat ve özenin gösterilmemesi nedeniyle iflasa sebebiyet veren kişi, iflasa karar verilmiş olması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Taksirli iflas suçunda, hileli iflas suçunda olduğu gibi, kişinin taksirli iflas nedeni ile cezalandırılabilmesi için, tacir olmanın gerektirdiği dikkat ve özenin gösterilmemesi nedeniyle iflasa karar verilmiş olması gerekir. Bu nedenle, iflas olgusunun gerçekleşmesi, hem hileli iflas suçu, hem de taksirli iflas suçu açısından objektif cezalandırılabilme şartı niteliğindedir.

Taksirli iflas suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

Taksirli iflas suçunun dava zamanaşımı sekiz yıldır.

Hileli iflas ve taksirli iflas suçu etkin pişmanlık

Hileli iflas veya taksirli iflas suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya suça yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir. (TCK 168/1)

Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir. (TCK 168/2)

Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır. (TCK 168/4)

Hileli iflas ve taksirli iflas suçu uzlaşma

Hileli iflas ve taksirli iflas suçları uzlaşma kapsamındaki suçlardan değildir.

Hileli iflas taksirli iflas suçu avukat istanbul

Hileli iflas, taksirli iflas, etkin pişmanlık, zamanaşımı, uzlaşma, hileli müflis, ceza avukatı istanbul ve benzeri konulardaki hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

 

Önceki
Sonraki