Karşılıksız Yararlanma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Karşılıksız Yararlanma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Karşılıksız Yararlanma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Karşılıksız yararlanma suçu nedir, karşılıksız yararlanma suçunun cezası nedir?

Karşılıksız yararlanma suçu, TCK 163. maddesinde Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Otomatlar aracılığıyla sunulan ve bedeli ödendiği takdirde faydalanılabilen bir hizmetten ödeme yapmadan yararlanan kişi hakında iki aydan altı aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Abonelik esasına göre kullanılan elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Karşılıksız yararlanma suçu, kasten işlenebilen suçlardan olup yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir. Bu suç türünde suçun faili herkes olabilir. Suçun mağduru ise karşılıksız yararlanma suçunun türlerine göre suç nedeniyle zarara uğrayan kişilerdir.

Karşılıksız yararlanma suçu etkin pişmanlık TCK md. 168

Karşılıksız yararlanma suçunda, fail, azmettiren veya yardım edenin pişmanlık göstererek mağdurun, kamunun veya özel hukuk tüzel kişisinin uğradığı zararı, soruşturma tamamlanmadan önce tamamen tazmin etmesi halinde kamu davası açılmaz. Zararın hüküm verilinceye kadar tamamen tazmin edilmesi halinde ise, verilecek ceza üçte birine kadar indirilir. Fakat TCK 168. maddesinde kişinin, bu fıkra hükmünden iki kezden fazla yararlanamayacağı açıklanmıştır.

Karşılıksız yararlanma suçuna teşebbüs ve iştirak

Karşılıksız yararlanma suçunun tüm hallerine teşebbüs mümkündür. Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi durumunda ise suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur.

Şahsi cezasızlık sebepleri

Karşılıksız yararlanma suçunun;

a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b) Üst soy veya alt soyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın,

c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin,

zararına olacak şekilde işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

Bu suçun, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

Karşılıksız yararlanma suçu avukat istanbul

Karşılıksız yararlanma suçu, elektrik hırsızlığı tck, kaçak elektrik cezası tck, tck 168/5, ceza avukatı istanbul ve her türlü danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki