Zor Kullanma Yetkisine İlişkin Sınırın Aşılması Suçu Hakkında

Zor Kullanma Yetkisine İlişkin Sınırın Aşılması Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Zor Kullanma Yetkisine İlişkin Sınırın Aşılması Suçu Hakkında

Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu nedir, suçun cezası nedir?

Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu, TCK 256. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlisinin, görevini yaptığı sırada, kişilere karşı görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması halinde, kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yasa gerekçesinde bazı kamu görevlilerinin görevleri gereği zor kullanma yetkisine sahip olduğu açıklanmış, durum buna ilişkin örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Emniyet görevlilerinin, suç şüphesi altındaki kişiyi yakalamak yetkisi ile donatılmış olduğu buna örnek olarak gösterilmiştir.
Bu halde yakalanan kişinin, ilgili soruşturma işlemlerinin yapılabilmesi adına, emniyet görevlisinin görevinin bir gereği olarak ve yasadan kaynaklanan talimatlarına uygun davranmak yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüğe aykırı davranan kişi üzerinde emniyet görevlilerinin belirli ölçülerde ve yasal sınırlarda zor kullanma yetkisi bulunmaktadır.
Yine, hukuka aykırı şekilde ve izinsiz yapılan gösteri yürüyüşlerinin engellemesinde de benzer durumlar söz konusu olabilmekte ve kuvvet kullanılabilmektedir. Her iki örnekte ve durumda yetkililerce kullanılan zorun ölçülü ve yasal sınırlar içerisinde olması gerekmektedir.  Bu ölçünün aşılması ve yasal sınırların dışına çıkılması, buna başvuran kişiler açısından cezai sorumluluğu beraberinde getireceği tartışmasızdır.
Yasa gerekçesinde hukuka aykırı gösteri yürüyüşü yapan kişilerin uyarıya rağmen dağılmamakta ısrarın ötesinde, kamu görevlilerine karşı herhangi bir saldırıda bulunmamalarına rağmen, bu kişilere karşı vücut  yaralanmasına sebep olabilecek şekilde silah kullanılması durumunda, emniyet görevlileri açısından artık bunun hukuka uygun bir davranış olmaktan çıkacağı açıklanmıştır.
Bu vesile ile, zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlileri, kasten yaralama suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılacaktır. Fakat, bunun için, emniyet görevlisinin kasten hareket etmesinin gerektiği unutulmamalıdır. Aksi halde sorun, hukuka uygunluk sebeplerinde sınırın aşılmasına ilişkin hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

Kanunun hükmü ve amirin emri TCK 24

TCK 24. maddesi uyarınca; kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez. Bu bağlamda, yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emre istinaden emri uygulayan bundan sorumlu olmaz.

TCK 24/3 maddesinde konusu suç teşkil eden bir emrin hiçbir surette yerine getirilemeyeceği açıkça ifade edilmiştir. Aksi halde emri yerine getiren ile emri veren sorumlu olacaktır. Yine verilen emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin yasa tarafından engellendiği durumlarda, yerine getirilmesinden emri veren sorumlu olur.

Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın taksirle aşılması

TCK 27. maddesi uyarınca, ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran nedenlerde sınırın kast olmaksızın aşılması halinde, bu fiil taksirle işlendiğinde de cezalandırılıyorsa, taksirli suç için kanunda yazılı cezanın altıda birinden üçte birine kadarı indirileceği açıklanmıştır. Ayrıca meşru savunma halinde sınırın aşılması halinin mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaş ile ortaya çıkmış olması halinde faile ceza verilmez.

Cezanın belirlenmesi TCK 61

TCK 61. maddesi uyarınca hakim, önüne gelen somut olayda;

a) Suçun işleniş biçimini,

b) Suçun işlenmesinde kullanılan araçları,

c) Suçun işlendiği zamanı ve yeri,

d) Suçun konusunun önem ve değerini,

e) Olayda meydana gelen zararı ve tehlikenin ağırlığını,

f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,

g) Failin güttüğü amaç ve saiki,

göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirleyecektir.

Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu avukat istanbul

Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu ve diğer tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki