Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Göreve ilişkin sırrın açıklanması suçu nedir, göreve ilişkin sırrın açıklanması suçunun cezası nedir?

Bu makale ile, göreve ilişkin sırrın açıklanması suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 258. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Görevi nedeni ile kendisine verilen ya da aynı nedenle bilgi edindiği ve gizli kalması gereken;

  • Belgeleri,
  • Kararları ve emirleri,
  • Ve diğer tebligatı

açıklayan veya yayınlayan veya her ne şekilde olursa olsun başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran kamu görevlisine, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Kamu görevlisi sıfatı sona erdikten sonra yukarıda yazılı fiilleri işleyen kimseye de aynı ceza verilir. TCK 6. maddesi uyarınca kamu görevlisi, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yolu ile ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir.

Sır ise, Türk Dil Kurumu sözlüğünde sır, “varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey” şeklinde açıklanmıştır.

TCK 258. maddesinde açıklanan suça benzer bir düzenleme 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda da yer almaktadır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 36. maddesi uyarınca; Avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve baro organlarındaki görevleri nedeniyle öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır. Ancak burada TCK 258. maddesindeki gibi doğrudan bir ceza yaptırımı öngörülmemekte olup bazı özel kanunlarda da benzer hükümlere yer verilmiştir.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesinde, düzenleme ile kamu görevine ilişkin sırrın ifşasının cezalandırıldığı açıklanmıştır. Buna göre suç, gizli kalması gereken hususları açıklamak, yayınlamak veya ne suretle olduğu farketmeksizin bunlardan başkasının bilgi edinmesini kolaylaştırmak sureti ile oluşacaktır.

Suçun faili kamu görevlisidir. Suçun konusu ise, ifa edilen kamu görevi ile alakalı olan ve gizli tutulması (sır olarak saklanması) gereken bilgilerdir.

Kamu görevlisi, ifa ettiği göreve ilişkin sırları bu görevi sona erdikten sonra da açıklamamalıdır. Düzenlemenin ikinci fıkrası ile, bu husus göz önünde bulundurulmuş, söz konusu yükümlülüğe aykırı davranışlar ceza yaptırımı altına almıştır.

Göreve ilişkin sırrın açıklanması suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Göreve ilişkin sırrın açıklanması suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki