Ulaşım Araçlarının Kaçırılması Veya Alıkonulması Suçu Hakkında

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Ulaşım Araçlarının Kaçırılması Veya Alıkonulması Suçu Hakkında
Ulaşım Araçlarının Kaçırılması Veya Alıkonulması Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Ulaşım Araçlarının Kaçırılması Veya Alıkonulması Suçu Hakkında

Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçu nedir, suçun cezası nedir?

Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçu, TCK 223. maddesinde Ulaşım Araçlarına veya Sabit Platformlara Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle ya da hukuka aykırı başka bir davranışla kara ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen, bu aracı hareket halinde iken durduran veya gitmekte olduğu yerden başka bir yere götüren kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçun konusunun deniz veya demiryolu ulaşım aracı olması durumunda, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla hava ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen veya bu aracı gitmekte olduğu yerden başka yere götüren kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yukarıda açıklanan suçların işlenmesi esnasında kişilerin hürriyetinin tahdit edilmesi durumunda ayrıca cezaya hükmolunur. Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Suçun konusu ulaşım araçlarıdır. Suçun faili herkes olabilir, mağduru ise suç nedeniyle bundan etkilenen ve zarar gören kişilerdir. Suç kasten işlenebilen suçlardandır.

Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçu nasıl oluşur?

Suç, seçimlik hareketli suçlardandır. Bu nedenle cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla kara ulaşım aracının hareket etmesinin engellenmesi, aracın hareket halinde iken durdurulması veya gitmekte olduğu yerden başka bir yere götürülmesi hareketlerinden birinin yapılması ile suç oluşur.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesinde; Düzenlemenin birinci fıkrasında, kara ulaşım araçlarının hareketlerinin cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bile bile engellenmesini veya bunların kaçırılmasının cezalandırılmakta olduğu belirtilmiştir.

Suçun maddi unsuru açıklanırken, uygulamada herhangi bir duraksamaya neden olunmaması adına kaçırma niteliğinde bulunan hareketlerin teker teker sayılması ve böylece araçların hareket etmesinin engellenmesi, aracın hareket ettirilmemesi, hareket halinde bulunanların durdurulması ve gitmekte olduğu yerlerden başka yerlere yönlendirilmesi ayrıca açıklanmıştır.

Maddenin ikinci fıkrasında, suçun konusunun deniz veya demiryolu ulaşım aracı olması durumunda ayrı bir suç tanımına yer verilmiştir. Bu suçu oluşturan hareketler, birinci fıkrada tanımlanan suçun maddi unsuru kapsamındaki hareketlerden ibarettir.

Üçüncü fıkrada, cebir veya tehdit kullanılması suretiyle ya da hukuka aykırı başka bir davranışla hava ulaşım aracının hareket etmesinin engellenmesi veya bu aracın gitmekte olduğu yerden başka yere götürülmesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır.

Maddenin dördüncü fıkrasında özel bir içtima hükmüne yer verilmiştir. Buna göre; bir, iki ve üçüncü fıkralarda tanımlanan suçların işlenmesi sırasında kişilerin hürriyetinin tahdit edilmesi durumunda, ayrıca bu nedenle cezaya hükmedilmelidir. Bir, iki ve üçüncü fıkralarda tanımlanan suçların işlenebilmesi için, kişilerin hürriyetinin tahdit edilmesi gerekmemektedir.

Beşinci fıkraya göre, bir, iki ve üçüncü fıkralarda tanımlanan suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. Bu itibarla, kasten yaralama suçunun temel şeklinin gerçekleşmesi hâlinde, sadece bu bir, iki veya üçüncü fıkralara istinaden cezaya hükmedilmelidir.

Ulaşım araçlarına zarar verilmesi, mala zarar verme suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli şeklini oluşturduğu için, bu madde kapsamında ayrıca suç olarak tanımlanmamıştır.

Suçun yabancı ülkede işlenmesi

Deniz, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması (TCK madde 223, fıkra 2, 3) ya da bu araçlara karşı işlenen zarar verme (madde 152) suçlarının vatandaş veya yabancı tarafından, yabancı ülkede işlenmesi halinde, Türk kanunları uygulanır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçu zamanaşımı

Zamanaşımı, düzenlemenin birinci ve ikinci fıkrasında açıklanan fiiller için sekiz yıl, üçüncü fıkrasında açıklanan fiil için on beş yıldır.

Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve randevu talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki