Tefecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Tefecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Tefecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Tefecilik suçu nedir, tefecilik suçunun cezası nedir?

Tefecilik suçu, TCK 241. maddesinde Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kazanç elde etmek amaçlı olarak başkasına ödünç para veren kişi hakkında, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Görüldüğü üzere 15.04.2020 tarihinde yapılan değişiklikle cezanın üst sınırında artırıma gidilmiştir. Ayrıca yine 15.04.2020 tarih ve 7242 sayılı yasanın 14. maddesi kapsamında yapılan değişiklikle suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda verilecek ceza bir kat artırılacaktır.

Suçun faili herkes olabilir. Suçun maddi unsuru ise faiz ya da kazanç elde etme amacı ile başkasına ödünç para vermektir. Türk Ceza Kanunu 241. maddesinde tanımlanan suç, sırf hareket suçu niteliğindedir. Bu nedenle tefecilik suçunun oluşabilmesi için kazanç elde etmek maksadı ile hareket edilerek başkasına ödünç para verilmesi yeterlidir.

Tefecilik suçunun konusu paradır. Bu nedenle faiz karşılığı verilen ödünç paranın elden ve nakten talep eden kişiye verilmesi veya talep edenin banka – kredi kartı hesabına yatırılması suçun oluşması için yeterlidir.

Tefecilik suçu kapsamında birden fazla kişiye ödünç para verilmesi

Değişik zamanlarda birden fazla kimseye kazanç karşılığı ödünç para verilmesi halinde zincirleme tek tefecilik suçu oluşacaktır. Bu nedenle işlenen suçlar ve iddianame tarihlerine göre bu eylemler arasında hukuki kesinti oluşup oluşmadığı incelenmelidir. Bu suretle zincirleme suç hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı ve kişi hakkında mükerrer bir dava olup olmadığı tespit edilmelidir.

Zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiğinin belirlenmesi halinde ise faile TCK 241. maddesi uyarınca verilecek cezada aynı Kanunun 43/1. maddesi uyarınca artırım yapılacaktır.  Bir başka ifade ile; Bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda tefecilik suçunun birden fazla kez işlenmesi halinde sanık hakkında zincirleme suç hükmünü içeren TCK’nın 43/1 maddesi uygulanacaktır. Ancak verilecek ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılacaktır.

İşlenen suçlara ilişkin iddianame tarihleri arasında hukuki kesintinin gerçekleşmesi halinde ise ayrı cezaya hükmedilecektir. Bu durumda tefecilik suçunda suç tarihi, kazanç elde etmek amacı ile bir başkasına ödünç paranın verildiği tarihtir. Bu tarih, zincirleme suçlarda ise son suçun işlendiği gün kabul edilmektedir.

Tüzel kişiler

TCK 242. maddesi uyarınca tefecilik suçunun işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişilik hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Tefecilik suçu şikayet ve uzlaşma

Suç, uzlaşma ve takibi şikayete bağlı suçlar kapsamında yer almamaktadır. Bu nedenle şikayetten vazgeçilmesi, davanın düşmesine neden olmaz.

Görevli mahkeme

Tefecilik suçu için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Tefecilik suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı, TCK 66. maddesi uyarınca “beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlar” hükmü gereği sekiz yıldır.

Tefecilik suçu avukat istanbul

Tefecilik suçu ve diğer tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı arayarak hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki