Suç İşlemeye Tahrik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Suç İşlemeye Tahrik Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Suç İşlemeye Tahrik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Suç işlemeye tahrik suçu nedir, suç işlemeye tahrik suçunun cezası nedir?

Suç işlemeye tahrik suçu, TCK 214. maddesinde Kamu Barışına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, on beş yıldan yirmi dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tahrik konusu suçların işlenmesi durumunda, tahrik eden kişi, bu suçlara azmettiren sıfatı ile cezalandırılır.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesi uyarınca; Düzenlemenin birinci fıkrası ile, suç işlemeye alenen tahrik fiili, iştirak ilişkisinden bağımsız bir suç olarak tanımlanmıştır. Suç, bir tehlike suçu olduğundan, suç işlemeye tahrik suçunun tamamlanması için tahrik konusu suçların işlenmesi gerekmez. Suç işlemek için tahrik, tahrik konusu suça hazırlık hareketi niteliğindedir.

Ancak aleni şekilde gerçekleştirilen bu tür fiiller, kamu barışı açısından tehlike arz etmesi sebebi ile, zararlı sonucun ortaya çıkmasını beklemeksizin ve iştirak kaidelerinden bağımsız şekilde ceza yaptırımı altına alınması gerekmiştir. Burada önemli olan, belirli olmayan kimselerin suç işlemeye tahrik edilmesidir. Belirli kişilerin, bir suçu işlemek için teşvik veya azmettirilmesi halinde ise, meselenin iştirak kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir.

Maddenin ikinci fıkrası ile, halk kesimlerinin silahlı şekilde birbirlerine karşı öldürmeye tahrik edilmesi iştirak hükümlerinden bağımsız olarak cezalandırılmaktadır. Suç, halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik edilmesiyle oluşur.

Suçun tamamlanması için öldürme veya fiili saldırının başlaması gerekmez. Belirli kişilerin öldürülmesinin istenmesi, tahrikin bu doğrultuda yapılmış olması durumunda; fıkra hükmü uygulanmaz. Bu halde de konunun iştirak kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir.

Üçüncü fıkra hükmüne göre; tahrik konusu suçların işlenmesi durumunda, tahrikçi bu suçların her birinden dolayı azmettiren sıfatı ile sorumlu olacaktır.

Suç işlemeye tahrik suçunun basın ve yayın yoluyla işlenmesi

Suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi durumunda, TCK 218. maddesi uyarınca verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır. Bununla birlikte, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacı ile yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Suç işlemeye tahrik suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.
Önceki
Sonraki