Radyasyon Yayma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Radyasyon Yayma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Radyasyon Yayma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Radyasyon yayma suçu nedir, radyasyon yayma suçunun cezası nedir?

Radyasyon yayma suçu, TCK 172. maddesinde Topluma Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bir başkasını, sağlığını bozmak amacı ile ve bu amacı gerçekleştirmeye elverişli olacak şekilde radyasyona maruz bırakan kişi, üç yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Belirsiz sayıda kişilerin sağlığını bozmak amacı ile ve bu amacı gerçekleştirmeye elverişli olacak şekilde radyasyona tabi tutulması halinde, radyasyon yayma suçunun temel şekline nazaran daha ağır ceza öngörülmüştür. Fiilin belirsiz sayıda kişiye karşı işlenmiş olması beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunması sebebidir. Bu suç için özel bir aynı neviden fikri içtima kuralı öngörülmüş olduğundan, ceza ayrıca TCK’nın 43/2. maddesi uyarınca artırılmayacaktır.

Bir başkasının hayatı, sağlığı ya da malvarlığına önemli ölçüde zarar vermeye elverişli olacak biçimde radyasyon yayan veya atom çekirdeklerinin parçalanması sürecine etkide bulunan kişi ise, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Radyasyon yayılmasına veya atom çekirdeklerinin parçalanması sürecine, bir laboratuvar ya da tesisin işletilmesi esnasında gerekli dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak neden olan kişi, fiilin bir başkasının hayatı, sağlığı veya malvarlığına önemli ölçüde zarar vermeye elverişli olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yasa gerekçesi

Maddenin birinci fıkrası ile, belli bir kişiyi radyasyona tabi tutmak suçu tanımlanmıştır. Suçu oluşturan hareket, bir kişiyi radyasyona tabi tutmaya yöneliktir. Fakat, suçun oluşabilmesi için, radyasyona tabi tutulan kişinin sağlığını bozmak amaçlı olarak hareket edilmesi gerekir. Ayrıca kişinin maruz bırakıldığı radyasyon miktarı, sağlığını bozmaya elverişli olmalıdır. Bu açıdan, açıklanan suç, somut bir tehlike suçudur.

Maddenin ikinci fıkrasına göre; birinci fıkrada açıklanan fiillerin belirsiz sayıda kişilere karşı işlenmesi, daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektirmektedir. Bu bakımdan söz konusu hüküm, suçların içtimasına ilişkin özel bir hüküm niteliğindedir.

Üçüncü fıkra ile ise, radyasyon yaymak ya da atom çekirdeklerinin parçalanması sürecine etki etmek fiilleri suç olarak tanımlanmıştır. Ancak, bu fiiller nedeniyle cezaya hükmedebilmek için, yayılan veya oluşturulan radyasyon bir başkasının hayatı, sağlığı veya malvarlığına önemli ölçüde zarar vermeye elverişli olacak miktarda olmalıdır.

TCK 172, radyasyon yayma suçu, radyasyon doz limitleri, radyasyon sınır değerleri, radyasyon doz sınırları, hastanelerde radyasyon güvenliği, radyasyon sınıflaması. Radyasyon güvenliği yönetmeliği, tehlikeli radyasyon seviyesi, radyasyon maruziyet sınır değeri, ceza avukatı istanbul.

Radyasyon yayma suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.
Önceki
Sonraki