Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu nedir, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçunun cezası nedir?

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu TCK 171. maddesinde Topluma Karşı Suçlar ana başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Taksirle;

a) Yangına,

b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına,

neden olan kişi, fiilin başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı şekilde, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.Taksirle işlenen suç nedeniyle verilecek ceza failin kusuruna göre belirlenir.  Madde metninde, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması, suç olarak tanımlanmıştır. Kişinin öngördüğü sonucu istememesine rağmen, sonucun meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu durumda taksirli suça ilişkin ceza, üçte birden yarısına kadar artırılır. Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusuru nedeniyle sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.

Taksirli hareket nedeniyle sebep olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu açısından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak ölçüde mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez. Bilinçli taksirin varlığı halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.

Yasa gerekçesinde; Bu fiillerin işlenmesi ile birlikte bir zarar neticesinin meydana gelmesi halinde, meydana gelen zarar neticesi açısından örnek olarak taksirle öldürme veya taksirle yaralama suçunun oluştuğu hallerde farklı neviden fikri içtima hükümlerinin uygulanmasının gerektiği belirtilmiştir. Bu durumda TCK 44. maddesi uygulanacaktır. İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına neden olan kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.

Suçun Unsurları

Taksirle yangın, bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olunmalıdır. Yine neden olunan bu fiil, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlike arzetmelidir.

Görevli Mahkeme

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu şikayete bağlı mıdır?

Suç, takibi şikayete bağlı suçlardan değildir. Bu nedenle resen soruşturulur. Şikayetten vazgeçme, kamu davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.

Uzlaşma

Açıklanan suç, uzlaşma kapsamındaki suçlar arasında yer almamaktadır.

Zamanaşımı

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçunun dava zamanaşımı sekiz yıldır.

Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçu avukat istanbul

Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması içtima, tck 170 cezası, tck madde 170 şikayete tabi mi, taksirle yangına neden olma ön ödeme, trafik güvenliğini tehlikeye sokmak, taksirle yangına neden olma beraat, taksirle yangına neden olma yargıtay kararları, ceza avukatı istanbul ve benzeri her türlü hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki