Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Özel hayatın gizliliğini ihlal nedir, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası nedir?

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu TCK 134. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimsenin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür. Bu gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınarak ihlal edilmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.

Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 20. maddesi uyarınca “Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.” Yine Anayasamızın 22. maddesi uyarınca Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.

Yasa gerekçesinde özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesinin suç olarak tanımlandığı belirtilmiştir. Böylece, gizli yaşam alanına girerek ya da diğer şekillerde başka kimseler tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının saptanması ve kaydedilmesi cezalandırılmaktadır. Bu vesile ile kişilerin özel hayatının gizliliğini ortadan kaldıran bu nitelikteki her türlü davranış neticesinde suç oluşur. Kasten işlenebilen suçlardandır.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu cezayı artıran nedenler

Türk Ceza Kanunu 137. maddesi uyarınca özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun;

a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle,

b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan faydalanılması suretiyle,

işlenmesi durumunda, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Hukuka uygunluk halleri

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda açık veya örtülü bir rızanın bulunması halinde suç oluşmaz. Ayrıca CMK 135, 139, 140. maddelerine ilişkin durumlar ve benzeri kanundan kaynaklanan bir yetkinin kullanılması şeklinde ortaya çıkan sebeplerden ötürü bu hususta yetkili kişinin kendisine tanınmış bulunan yetki sınırları dahilinde hareket etmesi şartı ile özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun oluşması mümkün değildir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu şikayet ve uzlaşma

Suç, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlardan olup uzlaşma hükümlerine tabidir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu avukat istanbul

Ofisimizin çalışma alanlarına dahil tüm hukuki soru ve danışmanlık talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki