Miras Avukatı İstanbul

Miras Avukatı İstanbul
Miras Hukuku
Miras Avukatı İstanbul

Miras avukatı istanbul

Miras ve mirasçılık, hukukumuzda en çok ihtilafa düşülen konular arasında gösterilmekte olup hukuk ofisimiz miras avukatı istanbul ve mirasçılıkla ilgili tüm uyuşmazlıklar için hizmetler sunmaktadır.

Sevdiğimiz birini kaybetmek, arkadaşımız, ailemizden biri, iş ortağımız ya da kim olursa olsun bizi üzer. Bununla birlikte mirasın açılması, paylaşımı, mirasçılık hakları konularında anlaşmazlığa düşülmesi sorunları daha da büyütebilecektir.

Aşağıda miras bırakanın yasal mirasçıları ile bu mirasçıların saklı payları hakkında bir kaç önemli bilgiye yer vermekteyiz. Detaylı bilgiler, hukuki destek ve danışmanlık hizmetleri içinse miras hukuku alanında da hizmetler veren hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Miras bırakanın yasal mirasçıları kimlerdir?

Kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet olarak tanımlanan kişinin yasal mirasçıları, dört ana kategoride tanımlanmıştır. Kan hısımlarını da kendi içinde dörde ayıran Medeni Kanunumuz, alt soy, anne baba, büyük anne ve büyük baba ile evlilik dışı hısımlar şeklinde bunları birbirinden ayırmıştır.

Mirasçı olarak alt soyu, anne ve babası ya da eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Saymış olduğumuz bu mirasçılardan hiç birinin bulunmaması durumunda miras bırakan mirasının tamamı üzerinde tasarrufta bulunabilecektir.

Mirasçıların saklı payları

Mirasçıların saklı payları, Türk Medeni Kanununda açıklanmıştır. Buna göre mirasta saklı paylar;

  • Miras bırakanın alt soyu için yasal miras payının yarısı,
  • Miras bırakanın anne ve babasından her biri için yasal miras payının dörtte biri,
  • Miras bırakanın sağ kalan eşi için, alt soy ya da anne ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması durumunda yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü,

şeklinde düzenlenmiştir. Miras bırakanın malvarlığı üzerinde tasarruf edebileceği kısım, terekenin miras bırakanın ölümü tarihindeki durumuna göre hesaplanır. Bu hesap yapılırken;

  • Miras bırakanın borçları,
  • Miras bırakanın cenaze masrafları,
  • Terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri,
  • Miras bırakan ile birlikte yaşayan ve miras bırakan tarafından bakılan kişilerin üç aylık geçim giderleri,

terekeden indirilir. Miras bırakanın sağlararası karşılıksız kazandırmaları, tenkise tabi olduğu ölçüde, tasarruf edilebilir kısmın hesabında terekeye eklenecektir.

Miras bırakanın;

  • Kendi ölümünde ödenmesi üzere üçüncü kişinin lehine hayat sigortası sözleşmesi yapması,
  • Böyle bir kişiyi sonradan lehdar olarak tayin etmesi,
  • Sigortacıya karşı olan istem hakkını sağlararası veya ölüme bağlı tasarrufla karşılıksız olarak üçüncü kişiye devretmesi,

durumunda, sigorta alacağının mirasbırakanın ölümü tarihindeki satın alma değeri terekeye eklenir.

Miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufları, mirasçılar açısından büyük sorunlar yaratabilmektedir. Özellikle günümüzde kişisel ya da ailevi servetin giderek artması ile bu tür sorunlar gün yüzüne çıkmaktadır. Bu tür planlamaların sağlıklı yapılabilmesi açısından miras avukatı ve hukuki danışmanlık hizmetleri, ihtiyaç duyulan hizmetler arasında yer almaya başlamıştır.

Bu nedenle ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları önceden tespit etmek, gerektiğinde hukuksal planlamaları evvelden yapmak gittikçe artan bir ihtiyaç haline gelmektedir. Hukuk ofisimiz hem miras bırakan, hem de mirasçılar açısından bu kapsamda hukuki danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Siz de gerek miras planlaması yapmak gerekse miras hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarınıza çözüm bulmak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Miras avukatı istanbul hakkında nasıl hukuki destek alabilirim?

Miras hukuku ile ilgili tüm uyuşmazlıklarınız ve miras avukatı istanbul ile ilgili soru ve sorunlarınız için 08504201155 şeklindeki iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki