İhalenin Feshi Dilekçesi

İhalenin Feshi Dilekçesi
Dilekçeler
İhalenin Feshi Dilekçesi
İhalenin Feshi Dilekçesi YAZDIRMAK İÇİN: 
Aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Yalnızca 3 adımda tüm dilekçelerinizi interaktif olarak yazdırabilir, dilekçeniz yazılırken izleyebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilirsiniz.
1

Formu doldurun ve sizinle iletişime geçilmesini bekleyin
2

Dilekçe yazdırma bedelini ödeyerek dilediğiniz gün ve saate randevunuzu alın
3

Randevu gün ve saatinde dilekçenizin yazılmasını bilgisayarınızın başından takip edebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilir, tamamlandığında vereceğiniz onay ile dilekçenizin e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz

İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.

Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.







    İhalenin feshi dilekçesi nedir?

    Bu yazımızı ihalenin feshi dilekçesi hakkındaki genel bilgilere ayırmış bulunmaktayız. Bilindiği üzere 2004 sayılı İcra İflas Kanunu 106. maddesi uyarınca alacaklı, haczolunan malın taşınır mal olması durumunda hacizden itibaren altı ay, taşınmaz olması halinde ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını talep edebilmektedir. Aynı zamanda borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmündedir. Biz ihale ile ilgili bilgiler verdikten sonra feshi ile ilgili açıklamalardan bahsedeceğiz.

    Taşınır malların satış talebinden itibaren iki ay içinde satılması gerekmekte olup henüz yetişmemiş olan mahsullerin, borçlunun muvafakati bulunmaksızın satışının yapılması mümkün değildir. Bunun yanında alacaklının talebi olmaksızın borçlunun talebi üzerine satış yapılması mümkündür. Yasada da icra memurunun değeri hızla düşmekte olan veya muhafazasının masraflı olduğu mallar açısından satış kararı verebileceği açıkça belirtilmiştir.

    İhale usulü

    İcra İflas Kanunu uyarınca satış, açık artırma usulü ile yapılır. Birinci ve ikinci artırmanın yapılacak olduğu yeri, günü ve saati, önceden ilan edilir.

    İlanın şekli, artırmanın tarzı, yer ve günü ve gazete ile yapılıp yapılmıyacağı icra memurluğunca alakadarların menfaatlerine en muvafık geleni nazarı dikkate alınarak tayin olunur. İlanın yurt düzeyinde yayımlanan bir gazete aracılığıyla yapılmasına karar verilmesi durumunda bu ilan satış talebi tarihinde tirajı 50.000 üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden biri vasıtası ile yapılır. Teknolojide yaşanan gelişmeler neticesinde yasada satış ilanının elektronik ortamda da yapılacağı açıklanmıştır.

    UYAP sistemi üzerinden yapılan güncellemeler neticesinde açık artırmaya elektronik ortamda teklif verilmesi imkanı da getirilmiş olup artırma, elektronik ortamda teklif verme yolu ile başlatılır. Elektronik ortamda teklif verme süreci, uygulamada birinci ihale tarihinden on gün önce başlatılmaktadır. Bu süreç, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona ermektedir. Yasa ile düzenlenen ikinci ihalede ise elektronik ortamda teklif vermenin birinci ihaleden sonraki beşinci gün başlayacağı, en az on gün sonrası için belirlenecek ikinci ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona ereceği açıkça belirtilmiştir.

    Elektronik ortamda (internet üzerinden) verilecek olan teklifler, haczedilen malın tahmini kıymetinin yüzde ellisinden az olamayacaktır. Bununla birlikte teklif vermezden önce, haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi nispetinde teminat gösterilmesi de yasa ile zorunlu hale getirilmiştir. Satışa çıkarılan taşınır mal üzerinde hakkı olan alacaklının alacağı yukarıda açıklamış olduğumuz oranda olması durumunda artırmaya iştiraki halinde ayrıca pey akçesi ve teminat aranmayacaktır.

    İhale günü

    Birinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, daha önce verilen ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır. Satışa çıkarılmış mal, üç defa bağırılmasından sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Artırma bedelinin malın tahmini değerinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların toplamından fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşmış olması gerekmektedir.

    Birinci ihalede, alıcı çıkmaması yahut teklif edilen miktarın yukarıda açıklamış olduğumuz değere ulaşılamamış olması durumunda satış, icra memuru tarafından geri bırakılır. Yasa uyarınca ikinci ihalede, alıcı çıkmaması veya açıklamış olduğumuz şartların gerçekleşmemesi halinde satış talebi düşer.

    İhalenin feshi

    İhaleye katılmasına rağmen ihale bedelini yatırmamak suretiyle ihalenin feshine neden olan tüm alıcılar ve kefilleri;

    • Teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan,
    • Diğer zararlardan,
    • Ayrıca temerrüt faizinden,

    müteselsilen sorumludur. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca bu konuda bir hükme gerek kalmaksızın daire tarafından tahsil olunur. Bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden tahsil olunur.

    İcra müdürlüğü tarafından taşınmaz kendisine ihale edilen alıcı o taşınmazın mülkiyetini iktisap etmiş olur. İhalenin kesinleşeceği tarihe kadar taşınmazın ne şekilde muhafaza ve idare edileceği icra müdürlüğü tarafından kararlaştırılır.

    İhalenin feshini kimler isteyebilir, ihalenin feshi dilekçesi kim tarafından yazılır?

    İhalenin feshini, Türk Borçlar Kanunu 226. maddesinde yazılı nedenler de dahil olmak üzere;

    • Yalnız satış isteyen alacaklı,
    • Borçlu,
    • Tapu sicilindeki ilgililer,
    • Ve pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler,

    isteyebilirler. İhalenin feshi talebi, icra mahkemesinden şikayet yolu ile ve ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde yapılır. İhalenin feshi istemi üzerine icra mahkemesi tarafından talep tarihinden itibaren yirmi gün içerisinde duruşma yapılır ve tarafların duruşmaya katılmaması durumunda dahi icap eden karar verilir. İhalenin feshi talebinin reddine karar verilmesi durumunda icra fesih talebinde bulunan davacı, feshi istenilen ihale bedelinin yüzde onu oranında para cezasına mahkum edilir. Bununla birlikte işin esasına girilmemesi nedeni ile talebin reddine karar verilmesi halinde para cezasına hükmolunamaz.

    2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu 38/A maddesi birinci fıkrasında açıklanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, yukarıda açıklamış olduğumuz oran, yüzde yirmi olarak uygulanır.

    İhalenin feshine ilişkin şikayetin görevsiz yahut yetkisiz icra mahkemesine veya mahkemeye yapılmış olması durumunda;

    • İcra mahkemesi ya da mahkeme evrak üzerinde inceleme yaparak,
    • Başvuru tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde,

    görevsizlik veya yetkisizlik kararı verir. Bu şekilde verilen kararlar kesindir.

    İhale bedelinin ödenmesi

    Taşınmazı satın alan taraf, ihaleye alacağına mahsuben iştirak etmemiş olması kaydı ile, ihalenin feshi talebinde bulunmuş olsa dahi, satış bedelini derhal veya İİK 130. maddesi uyarınca verilen süre içinde nakden ödemek zorundadır. İcra müdürü, ödenen ihale bedeliyle ile ilgili olarak, ihalenin feshine dair şikayet neticesinde verilecek karar kesinleşinceye kadar para bankalarda nemalandırılır. İhalenin feshine dair şikayetin kabulü veya reddine ilişkin kararın kesinleşmesi ile birlikte, ihale bedeli nemaları ile birlikte hak sahiplerine ödenir.

    İhale kesinleşmedikçe ihale bedeli alacaklılara ödenmez. Satış ilanı tebliğ edilmemiş yahut satılan malın esaslı vasıflarındaki hata veya ihalede fesada sonradan vakıf olunmuşsa şikayet süresi öğrenme tarihinden itibaren başlar. Bununla birlikte bu süre, ihale tarihinden itibaren bir yılı geçemez.

    İhalenin feshini şikayet yolu ile talep eden ilgili, bu yolsuzluk neticesinde kendi menfaatlerinin zarar gördüğünü ispata mecburdur.

    Tescil için tapu idaresine yapılacak tebligat, şikayet için belirlenen sürenin geçmesinden veya şikayet edilmişse şikayete ilişkin kararın kesinleşmesinden sonra yapılır.

    İhalenin feshi dilekçesi avukatı istanbul

    İhalenin feshi dilekçesi avukatı istanbul ve tüm diğer hukuki talepleriniz için 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

    Önceki
    Sonraki