Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu nedir, suçun cezası nedir?

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlal edilmesi ile oluşur. Haberleşmenin gizliliğinin ihlali suçu,  Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar başlığı altında ve Türk Ceza Yasası 132. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizlilik ihlalinin haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşmesi durumunda verilecek ceza bir kat artırılır.

Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı şekilde ifşa edilmesi de bir cezalandırma nedeni olarak öngörülmüştür. Bu takdirde cezanın alt sınırı iki yıl, üst sınırı ise beş yıl olarak belirlenmiştir. Yasada kişinin kendisi ile yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa etmesi halinde ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı açıklanmıştır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması durumunda da aynı cezaya hükmolunacaktır.

Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliği, Anayasamız tarafından da güvence altına alınmıştır. Anayasamızın 22. maddesi ile herkesin, haberleşme hürriyetine sahip olduğu ve haberleşmenin gizliliğinin esas olduğu güvence altına alınmış bir haktır.

Suç nasıl oluşur?

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunda gizliliğin ihlali suçun oluşması için yeterlidir. Gizliliği ihlali açısından tarafların hangi iletişim aracı ile haberleştiğinin önemi yoktur. Bu iletişim aracı, telefon, e-posta, telgraf, mektup ya da faks olabilir. Bu nedenle yasada gizliliğin ihlali için özel bir iletişim aracı öngörülmemiştir. Suçun mağduru haberleşen kişiler olup faili ise bu haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi ya da kişilerdir. Suçun tamamlanmış olması için kişiler arasındaki haberleşme gizliliğinin herhangi bir suretle veya hareketle gerçekleşmiş olması yeterlidir. Ayrıca tüm içeriklere hakim olunması gerekmez. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerinin gizliliğinin ihlali, bu içeriklerin kayda alınması sureti ile işlenmişse artık suçun nitelikli halinden söz etmek gerekir. Bu durumda sanığa verilecek cezada artırım yapılacaktır.

Suçun nitelikli halleri

TCK 132. maddesinin 4. fıkrası, daha önce “Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması halinde, ceza yarı oranında artırılır.” şeklinde olup bu fıkra, 6352 sayılı yasanın 79. maddesi ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır. Yasa maddesinde açıklanan suçların temel ve nitelikli hallerine ilişkin cezaların artırılması, maddenin dördüncü fıkrasında açıklanan haberleşme içeriklerinin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinin yürürlükten kaldırılması sebebi olarak gösterilmiştir.

Suçun;

a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle,

b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

işlenmesi durumunda, verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.

Gizlilik ihlalinin haberleşme içeriklerinin kayda alınması suretiyle yapılması suçun nitelikli hali olarak düzenlenmiştir. Bu durumda verilecek cezada artırım uygulanacaktır.

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu şikayete bağlı mıdır, uzlaşma kapsamında mıdır?

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almakta olup uzlaşma kapsamındadır.

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki