Whatsapp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir mi?

Whatsapp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir mi?
Whatsapp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir mi?

Whatsapp mesajlarının delil niteliği

Yazımız içeriğinde Whatsapp mesajları boşanma ve diğer davalarda delil olarak kullanılabilir mi sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız. Bilindiği gibi boşanmadaki en önemli konulardan birisi de taleplerin delillendirilmesidir. Zira boşanma davalarında kusur oranının, ödenecek nafaka bedeli, tazminat ve hatta müşterek çocukların velayeti gibi konulara dahi etki ettiği bilinmektedir. Bu nedenle boşanmanın tarafları arasında dava sürecinde taleplerini delillendirme anlamında önemli bir yarış yaşanmaktadır.

Bu soru cevaplandırılırken kullanılan ana kriter, delillerin hukuka uygun elde edilip edilmediğidir. Hukuka uygun şekilde elde edilmeyen deliller mahkeme önünde kabul görmezken aynı zamanda haklı çıkma çabası içinde olan kişileri hiç beklemediği durumlarla karşı karşıya bırakabilmektedir. Bunun sebebi, iddiasını delillendirme çabası ile hukuka aykırı yollara başvuru söz konusu olduğunda, mağdurlar tarafından karşı hamle ile hukuki ve cezai yollara başvurulmasıdır. Buradan çıkarılacak sonuç, ancak hukuki yollardan elde edilen delillerin mahkemeler tarafından verilecek hükümlere esas alınacağıdır.

Whatsapp mesajları delil olarak kullanılabilir mi konusunda Yargıtayın görüşü ve Yargıtay kararları

Özel hayatın gizliliği söz konusu olduğunda ise Yargıtay tarafından değişik zamanlarda değişik kararlar verilmekte olup, haberlere de konu olan bu kararlarda yerleşmiş bir istikrar söz konusu değil. Bunun sebebi, kişi hak ve özgürlükleri ile boşanma davalarında delil elde etme çabasında hangisinin öne çıkacağı hususunda net bir karar verilememesi olabilir. Emsal yargı kararlarına bakıldığında açıkladığımız durumun verilen kararlara değişik şekillerde sirayet ettiği gözlemlenmekte.

Her ne kadar yukarıda açıkladığımız şekli ile hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin mahkemede kullanılması mümkün olmasa da bazı kararlar aksi yönde çıkabilmektedir. Örneğin hukukun cevaz verdiği ve başka türlü delil elde etme imkanının bulunmadığı durumlarda kişinin rızası dışında alınan ses kaydının delil olarak kullanılması mümkün olabilmektedir. Ancak birbirinin aynısı ya da çok benzeri olduğu durumlarda dahi mahkemelerden farklı kararların çıkması her zaman mümkündür.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu

Bize göre aynı durum Whatsapp mesajlaşma programı üzerinden yapılan yazışmalar için de söz konusudur. Burada şöyle bir yorumda bulunmak yanlış olmaz. Whatsapp mesajlaşma programına ulaşmak için çoğu zaman en çok kullanılan yöntem Whatsapp web üzerinden QR kodun okutulmasıdır. Cep telefonunun sahibinden izinsiz yapılan bu işlemle kişinin görüşmeleri cep telefonu ya da bilgisayar gibi bir başka mecra üzerinden takip edilmektedir.

Ancak yukarıda açıklamış olduğumuz gibi kişinin kendisinden izin alınmaksızın bu tür verilere ulaşılması ve mahkemelerde kullanılması hukuki değildir. Yasal yollardan elde edilmeyen delillerin de mahkemelerde delil olarak kullanılmaya çalışılması hem hukuki hem de cezai risklerin alınması anlamına gelebilecektir. Kaldı ki son günlerde medyada yer alan haberlerde görüleceği üzere bu tür eylemlerin cezalandırıldığı, verilen ceza kararlarının kesinleştiği bir gerçektir.

Ancak bu delillere mahkeme ya da savcılığın ulaştığı durumlarda delil olarak kullanılması mümkün olabilecektir. Bunun yanında, taraflar arasında rıza ile yapılan yazışmaların uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak delil gösterme amaçlı mahkemeye sunulması mümkündür. Yine sunulan yazışmaların mevcut emsal kararlar ışığında delil olarak dikkate alınıp alınmayacağı mahkemenin takdirindedir.

Whatsapp mesajlaşma programı üzerinde kişinin yazışmalarına gizlice ulaşılması durumunda özel hayatın gizliliğini ihlal suçu gündeme gelecektir. Delil elde etme çabası ile hareket eden boşanmanın tarafları yahut akraba olan kişiler kendilerinde bu hakkı görmektedir. Bu vesile ile karşı tarafın özel hayatı ihlal edilmekte, cezai anlamda ise ihlalde bulunan tarafın bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması söz konusu olabilmektedir. Gizliliğin görüntü yahut seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi ise verilecek cezanın bir kat artırılması nedeni oluşturmaktadır.

Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü ya da sesleri hukuka aykırı olarak ifşa

Bunun yanında;

  • Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü ya da sesleri,
  • Hukuka aykırı olarak ifşa eden,

kişiler yasa uyarınca iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması durumunda da aynı cezaya hükmolunur.

Whatsapp mesajları delil olabilir mi konusunda detaylı bilgilendirme ve hukuki danışmanlık için hukuk ofisimiz 08504201155 iletişim hattımızdan bilgi alınabilir.

Önceki
Sonraki