Tüketici Hakem Heyeti Özel Okul Ücreti İadesi

Tüketici Hakem Heyeti Özel Okul Ücreti İadesi
Tüketici Hakem Heyeti Özel Okul Ücreti İadesi

Tüketici Hakem Heyeti özel okul ücreti iadesi nedir?

Covid 19 salgını nedeni ile pandemi sürecinde tüketici hakem heyeti özel okul ücreti iadesi konusu ve bu konudaki araştırmalar giderek hız kazandı.

  • Gerek CİMER’e yapılan başvurularda adres gösterilmesi,
  • Gerekse tüketici başvuru sınırları nedeniyle başvuruları alacak merci olması,

nedeni ile tüketici hakem heyetleri ve özel okul ücreti iadesi arasındaki bağ giderek güçlenmeye başladı.

Son günlerde özel okul ücreti iadesi başvurularının artmasına neden olacak bir tüketici hakem heyeti kararı haber oldu. Buna göre Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti koronavirüs nedeni ile 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci devresine denk gelen özel okul ücretinin iadesine karar verdi.

Verilen karar neticesinde pandemi sürecinde alınmayan hizmetin karşılığının kısmen de olsa tüketiciye iadesine karar verilmiş oldu. Peki tüketici hakem heyeti tarafından verilen karar geçerlilik kazanacak mı? Yaşanan gelişmeleri gelecek günlerde hep birlikte takip etme fırsatımız olacak.

Ne kadarlık özel okul ücreti iade edilir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kararla İl Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen kararla özel okul ücretinin kısmi olarak iadesine karar verilmiş oldu. Peki bu ne anlama geliyor?

Haberlere göre Kayseri’de yaşayan başvurucu, 15 Mart 2020 tarihinden itibaren alamadığı hizmet için ödemiş olduğu paranın kendisine iadesi talebinde bulundu. Talebi reddeden özel okuldan istediğini alamayan öğrenci velisi tarafından il tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulması üzerine tüketici lehinde bir karar çıktı ve 7.579,20 TL’nin tüketiciye iadesine karar verilmiş oldu.

Elbette ki bu karara itiraz edilmesi çok muhtemel. Bu vesile ile tüketici mahkemesi tarafından incelenecek konu hakkında verilecek kararı takip edeceğiz.

Bununla birlikte verilen kararın emsal teşkil edip etmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Kararın emsal teşkil etmesi durumunda ise bu durum tüketici hakem heyetlerine ülkenin dört bir yanından başvuruların yapılmasına neden olabilir.

Özel okullar kendilerini nasıl savunuyor?

Özel okulların bakış açısı, hizmetin zorunlu nedenlerden ötürü uzaktan eğitim şeklinde verildiği yönünde. Bununla birlikte okulların tamamen tatil edilmediğini ve eğitime uzaktan devam edildiğini savunan özel okullar, uzaktan eğitimin de normal eğitimin zorunlu bir karşılığı olarak devam ettiğini düşünüyor.

Tüketici hakem heyeti özel okul ücreti iadesi nasıl yapılır, nasıl geri alınır?

Özel okul ücreti nasıl geri alınır sorusunun cevabı henüz netleşmiş olmasa da tüketici hakem heyetleri ve mahkemeleri halen başvuru için ilk adres. Devlet tarafından bu hususta yapılacak gerek KDV indirimi şeklindeki düzenlemeler, gerekse ücreti iadesi düzenlemeleri takip edilmekte.

Özel okul ücreti iadesi ve nasıl geri alınır konularındaki hukuki destek ve danışmanlık hizmetlerimiz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilir, taleplerinizi iletebilirsiniz.

Önceki
Sonraki