Mesaiye Geç Gelip Erken Çıkan İşçi Hakkında

Mesaiye Geç Gelip Erken Çıkan İşçi Hakkında
Bireysel İş Hukuku
Mesaiye Geç Gelip Erken Çıkan İşçi Hakkında

Mesaiye geç gelip erken çıkan işçinin durumu

Bugün mesaiye geç gelip erken çıkan işçi hakkında bazı açıklamalarda bulunacağız. Bilindiği üzere Yargıtay bu konuda emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı ve bu karar haberlerde de kendisine yer buldu. Karar mesaiye geç gelen yahut erken çıkan işçileri ilgilendirmekte zira bu durum iş yerinde aslında her zaman gündeme gelebilmekte. Şimdi böyle bir durumda neler yaşanabileceği hakkında bir kaç önemli bilgiye yer vermek istiyoruz.

Anılan Yargıtay kararı, işe geç gelip erken ayrılan işçinin tazminatsız şekilde işten çıkarılmasının söz konusu olabileceği anlamına gelmekte. Buna göre Yargıtay, mesaiyi savsaklayan işçiye tazminat ödenmesi hususunda karar veren İş Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarının geçerli olmadığına hükmetti.

Çalışmakta olduğu şirkette sabah saat 08.00 mesaisine yarım saat geç kalan, akşam da mesaiden 15 dakika erken çıkan işçi, işveren tarafından tazminatsız şekilde işten çıkarıldı. Bunun üzerine İş Mahkemesi’nde dava açan işçi, davalı işverence iş sözleşmesinin açık ve kesin bir ifade olmaksızın sona erdirildiğini ifade etti.

Mahkeme kararı

Davalı işveren tarafından;

  • Davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle sona erdirildiği,
  • Davacının mazeretsiz olarak işe hiç gelmediği, yahut geç geldiği, veya görev yerini terk ettiği,
  • Fesih işleminin usulüne uygun şekilde gerçekleştirildiği,
  • Bu nedenle davacının iş sözleşmesinin haklı ve geçerli nedenle feshedildiği,

gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmesi talebinde bulunuldu. Mahkeme tarafındansa iş sözleşmesinin işverence haksız nedenle feshedildiği, feshin son çare olması ilkesine uyulmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine karar verildi.

İstinaf mahkemesi kararı

Mahkeme kararına karşı istinaf yoluna başvurulması üzerine Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesi davalı tarafça yapılan istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildi. Verilen kararda;

  • Davacının 35 dakika ile 60 dakika arasında gecikme ile işe başlama eylemlerinin iş akdinin feshini gerektiren ağırlıkta olmadığı,
  • Davalı işveren tarafından geç kalma ve erken çıkma şeklindeki eylemler nedeni ile işleyişin hangi şekilde ve nasıl olumsuz etkilendiği hususunun ispatlanamadığı,
  • Yapılan feshin eylemlerle ölçülü olmadığı,

açıklandı.

Mesaiye geç gelip erken çıkan işçi Yargıtayın kararı

Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay tarafından verilen karar ile;

  • İşçinin işe geç gelip erken çıktığına ilişkin olarak işveren tarafından tutanak tutulduğu,
  • Davacının savunma vermemesi nedeni ile 2 günlük ücretten kesme cezası ve ihtar verildiği,
  • Feshin geçerli nedene dayandığı anlaşıldığı,

şeklinde hüküm tahsis edilmiştir. Bu nedenle işe geç gelme ve erken çıkma şeklindeki eylemlerin tazminatsız işten çıkarılma nedeni sayılabileceği hususu değerlendirilmeli ve bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Mesaiye geç gelip erken çıkan işçi tazminatsız işten çıkarılma avukat istanbul

Tazminatsız işten çıkarılma avukat istanbul ve benzeri tüm konulardaki hukuki destek talepleriniz için 08504201155 şeklindeki iletişim hattımız üzerinden Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşabilir, taleplerinizi iletebilirsiniz.

Önceki
Sonraki