Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu nedir, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun cezası nedir?

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, TCK 179. maddesinde Topluma Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güvenle akışını sağlamak üzere konulmuş her türlü işareti değiştirmek, kullanılamaz hale getirmek, konulduğu yerden kaldırmak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış ya da iniş yolları üzerine bir şey koymak ya da teknik işletim sistemine müdahale etmek sureti ile, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

179. maddenin birinci fıkrası açısından seçimlik hareketli suçtan söz etmek gerekir. Nitekim suç; Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti;

  • Değiştirmek,
  • Kullanılmaz hale getirmek,
  • Konulduğu yerden kaldırmak,
  • Yanlış işaretler vermek,

suretiyle ya da geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koymak veya teknik işletim sistemine müdahale ederek başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olmak suretiyle işlenebilir.

Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Burada suçun oluşması için aracın mutlak surette motorlu araç olması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Alkol veya uyuşturucu madde etkisi ile araç kullanma

Alkol veya uyuşturucu madde etkisi ile veya bir başka nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Karayolları Trafik Kanunu 48. maddesi altıncı fıkrasında da bu hususa yer verilmiştir. Yapılan tespit neticesinde, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında sürücü belgesine el konulması ve idari para cezası haricinde Türk Ceza Kanunu 179. maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerinin uygulanacağı açıklanmıştır. 2019 yılı için bu rakamlar;

Hususi otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak:

1. defada 1.002 TL. (% 25 İndirimli 751,5 TL.)

2. defada 1.256 TL.(% 25 İndirimli 942 TL.)

3 ve 3’ten fazla olması halinde 2.018 TL.(% 25 İndirimli 1.513,50 TL.) olarak belirlenmiştir. Sürücü belgesi ise birinci defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, üçüncü ve daha fazlasında ise her seferinde 5 yıl süre ile geri alınır.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. (Karayolları Trafik Kanunu Md. 48)

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu fail ve mağdur

TCK 179. maddesinin birinci fıkrasında açıklanan suç açısından suçun faili herkes olabilir. 179. maddenin ikinci fıkrası açısından ise fail kara, deniz, hava ya da demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişidir.

Buna karşın maddenin üçüncü fıkrasında açıklanan suç açısından fail, alkol veya uyuşturucu madde etkisi ile veya bir başka nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmasına rağmen araç kullanan kişi olacaktır. Her üç durum açısından da suçun mağduru herkes olabilir. Suç, kasten işlenebilen suçlardandır.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu görevli mahkeme

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma suçu

Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma suçu ise TCK 180. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Deniz, hava veya demiryolu ulaşımında, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye taksirle neden olan kimseye üç aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır. Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.

Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.

Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir. Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu avukat istanbul

Trafiği tehlikeye sokmanın para cezası, trafik güvenliğini tehlikeye sokan davranışlar ve bu suç türü ile ilgili tüm hukuki talepleriniz ve danışmanlık hizmetleri için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı arayarak ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki