Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu nedir, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu, TCK 188. maddesinde Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre;

Uyuşturucu ya da uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı şekilde imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve iki bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye’de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir.

Uyuşturucu ya da uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması halinde, verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.

a) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması,

b) Üçüncü fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi,

halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Suçun üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi ve suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi

Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

Üretimi resmi makamların iznine veya satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır. Ancak, verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.

Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hasta bakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Suçun faili ve mağduru

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun faili veya mağduru herhangi bir kimse olabilir. Fakat TCK 188. maddesinin birinci fıkrasında suçun failinin bir takım meslek gruplarına bağlı olması cezayı ağırlaştıran bir neden olarak ortaya çıkmaktadır. Yine TCK 189. maddesinde açıklandığı üzere suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu nasıl oluşur?

Suç, imal, ithal, veya ihraç seçimlik hareketlerinden herhangi birinin gerçekleştirilmesi ile oluşur. Uyuşturucu madde imali için kullanılan bitkilerin yetiştirilmesi ise imal kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu tür bitkilerin yetiştirilmesine ilişkin esaslar 2313 ve 3298 sayılı yasalarla düzenlenmiştir.

Uyuşturucu madde ithalinden, uyuşturucu maddenin bir ülkeden bir başka ülkeye nakli anlaşılmalıdır. İhraç kavramı ile ise uyuşturucu maddelerin yasadışı yollar kullanılarak Türkiye’den yurtdışına çıkarılması kastedilmektedir. İhraç edilen uyuşturucu maddenin hangi ülkede imal edildiği ya da bir başka ülkeden yurda sokulmuş olması durumu değiştirmemektedir. Yine hangi ulaşım araçları ile ya da nakliye yöntemiyle ithal veya ihraç edilmeye çalışıldığı önem taşımamaktadır.

Suçun nitelikli halleri ve cezayı ağırlaştıran nedenler

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması durumunda suçun nitelikli halinden söz edilecektir. Bu durumda verilecek ceza verilecek ceza yarı oranında artırılır. TCK 188. maddesinde açıklanan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır. Suçun suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda, verilecek ceza bir kat artırılır.

Suçun sağlık mesleğinde çalışan kişiler tarafından işlenmesi cezanın artırılması sebebidir. Bu meslek grupları TCK 188. maddesinin son fıkrasında tek tek sayılmıştır. Bu durumda sanığa verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen ya da satılan kişinin çocuk olduğu durumlarda verilecek ceza on beş yıldan az olamayacaktır.

Yine suçun belirli yerlerde işlenmesi de cezanın artırılması nedeni olarak düzenlenmiştir. Bu gibi yerler arasında okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerler sayılmıştır. Bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metrelik sınır belirlenmiştir. Suçun bu mesafeden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi halinde de verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.

Etkin pişmanlık TCK 192

Uyuşturucu ya da uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan evvel, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, bu kişi hakkında cezaya hükmolunmaz.

Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi satın alan, kabul eden ya da bulunduran kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan evvel, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, kişi hakkında cezaya hükmolunmaz.

Bu suçlar haber alındıktan sonra gönüllü şekilde, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza, yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadar indirilir.

Kişinin sağlık kuruluşlarına başvurarak tedavi ettirilmesini istemesi durumu da etkin pişmanlık hükümlerine tabidir. Uyuşturucu madde kullanan kişinin kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse hakkında cezaya hükmolunmaz. Bu durumda kamu görevlileri ile sağlık mesleği mensuplarının 279 uncu ve 280 inci maddeler uyarınca suçu bildirme yükümlülüğü doğmaz.

Uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu avukat istanbul

Uyuşturucu madde ticareti savunma dilekçesi,
Uyuşturucu madde ticareti delil yetersizliği,
Uyuşturucu madde ticareti etkin pişmanlık,
Uyuşturucu ticareti cezası,
Uyuşturucu madde ticareti tanık beyanı,
Uyuşturucu cezaları yeni yasa,
Uyuşturucu hap cezası,
İlk kez uyuşturucudan yakalanmak,
İkinci kez uyuşturucudan yakalanmak,
Kullanmak için uyuşturucu bulundurmak,
Satmak için uyuşturucu bulundurmak,
Ceza avukatı istanbul,
konuları ile ilgili tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.
Önceki
Sonraki