Tutuklu Hükümlü Veya Suç Delillerini Bildirmeme Suçu Hakkında

Tutuklu Hükümlü Veya Suç Delillerini Bildirmeme Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Tutuklu Hükümlü Veya Suç Delillerini Bildirmeme Suçu Hakkında

Tutuklu hükümlü veya suç delillerini bildirmeme suçu nedir, suçun cezası nedir?

Bu yazı içeriğinde tutuklu hükümlü veya suç delillerini bildirmeme suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 284. maddesinde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Hakkında tutuklama kararı verilmiş olan ya da hükümlü bir kişinin bulunduğu yeri bilmesine rağmen yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İşlenmiş olan bir suça ilişkin delil ve eserlerin başkaları tarafından saklandığı yeri bildiği halde yetkili makamlara bildirmeyen kişi de bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Açıklanan suçların kamu görevlisi tarafından görevi ile bağlantılı olarak işlenmesi kişiye bu nedenle verilecek cezanın yarı oranında artırılması sebebidir. Bu suçların üst soy, alt soy, eş veya kardeş tarafından işlenmesi ise şahsi cezasızlık nedeni olup bu halde cezaya hükmolunmaz.

Yasa gerekçesinde düzenleme ile, hakkında tutuklama kararı verilmiş olan veya hükümlü bir kişinin bulunduğu yerin ihbar edilmemesinin, suçu ihbar etmemekten bağımsız bir suç olarak tanımlandığı ifade edilmiştir.

Suç nasıl oluşur?

Suç, herhangi bir suç nedeniyle başlatılan soruşturma ve kovuşturma kapsamında bu suçu işlediğinden bahisle hakkında tutuklama kararı verilmiş olan bir kişinin bulunduğu veya saklandığı yerin yetkili makamlara bildirilmemesi ile oluşur.

Suç, doğrudan kastla işlenebilir. Bu nedenle bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, soruşturma ve kovuşturma konusu yapılan suç nedeniyle şüpheli şahıs hakkında tutuklama kararının verilmiş olduğunu veya kesinleşmiş bir yargı kararı ile mahkum olan kişinin cezasının infaz edilmesi amacı ile arandığını ve nerede bulunduğunu tereddütsüz bir şekilde bilmelidir.

Maddenin ikinci fıkrası ile, işlenmiş olan bir suça ilişkin delil ve eserlerin başkaları tarafından saklandığı yerin bilinmesine rağmen yetkili makamların durumdan haberdar edilmemesi, bağımsız bir suç olarak tanımlanmıştır. Birinci fıkrada tanımlanan suç gibi, bu suç da, yine ancak doğrudan kastla işlenebilir.

Suçun faili herkes olabilir. Ancak, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun faili olan kişi, bu maddede tanımlanan suçtan dolayı cezalandırılamaz. TCK 284. maddesi üçüncü fıkrası uyarınca, bu suçların kamu görevlisi tarafından görevi ile bağlantılı olarak işlenmesi, cezanın artırılması sebebidir.

Tutuklu hükümlü veya suç delillerini bildirmeme suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Tutuklu hükümlü veya suç delillerini bildirmeme suçu avukat istanbul

Tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki