Terk Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Terk Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Terk Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Terk suçu nedir, terk suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde terk suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Terk suçu Türk Ceza Yasası 97. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Yaşı ya da hastalığı nedeniyle kendisini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi kendi haline terk eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Terk dolayısıyla mağdur bir hastalığa yakalanmış, yaralanmış veya ölmüşse, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunur. Yasa gerekçesine göre madde metninde terk suçu tanımlanmıştır. Suçun konusu, yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendisini idare edemeyecek durumda olan kimselerdir. Suçun faili ise, bu kimseler üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi olabilir.

Söz konusu suç, yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan kimseyi kendi haline terk etmekle oluşur. Bu terk olgusu, bir bebeğin cami avlusu gibi belli bir yere götürülüp bırakılması gibi icrai davranışla gerçekleştirilebilir. Keza, bu suç, ihmali davranışla da işlenebilir. Örneğin ileri yaşta bulunan veya hasta bir kişi ya da bir bebek evde kendi haline terk edilerek tatile çıkılması halinde, koruma ve gözetimden yoksun bırakılabilirler. Maddenin birinci fıkrasında, başlı başına bu terk olgusu bağımsız bir suç olarak tanımlanmıştır.

Maddenin ikinci fıkrasına göre; terk edilen kişinin bir hastalığa yakalanması, yaralanması veya ölmesi halinde, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunacaktır. Bu durumda dikkat edilmelidir ki, failin meydana gelen ağır ve başka neticeden dolayı sorumlu tutulabilmesi için, bu netice açısından en azından taksirin bulunması gerekir. Fakat, bu madde kapsamında söz konusu edilen terk olgusu halinde, meydana gelen netice açısından failin çoğu zaman muhtemel kastla hareket ettiğini göz önünde bulundurmak gerekir.

TCK 233. maddesi kapsamında hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kişiye ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Terk suçunun faili kimdir?

Terk suçunda fail, kişiyi koruyup gözetmekle yükümlü olan kişidir. Bir başka ifade ile bu suç, yaşı ya da hastalığı nedeniyle kendisini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan kişiyi korumak ve gözetmek yükümlülüğü olan kişi tarafından işlenir. Ayrıca anne ve babanın çocuğu açısından bu yükümlülük geçerli olabileceği gibi eşlerin birbiri açısından da geçerlidir.

Terk suçunda icrai ve ihmali hareketler

Terk suçu, icrai hareketlerle işlenebileceği gibi ihmali hareketle de işlenebilir.

Terk suçu görevli mahkeme hangisidir?

Terk suçunda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Terk suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki