Şike ve Teşvik Priminin Cezası Hakkında Genel Bilgiler

Şike ve Teşvik Priminin Cezası Hakkında Genel Bilgiler
Spor Hukuku
Şike ve Teşvik Priminin Cezası Hakkında Genel Bilgiler

Şike yapmanın cezası nedir?

Bu yazımızda şike ve teşvik priminin cezası hakkında genel bilgilere yer vereceğiz. Şike ve teşvik primi ile ilgili ceza hükümleri, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair yasa içeriğinde düzenlenmiştir. Yasanın 11. maddesi uyarınca;

Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacı ile bir başkasına kazanç ya da başka bir şekilde menfaat temin eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu şekilde kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suç nedeni ile müşterek fail olarak cezalandırılır. Yasa uyarınca kazanç ya da sair menfaat temini hususunda anlaşmaya varılmış olması durumunda dahi, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunacaktır.

Spor müsabakasından anlaşılması gereken, federasyonların düzenlediği ya da düzenlenmesine izin verdiği veya katkıda bulunduğu her türlü sportif karşılaşma ve yarışmadır.

Maddenin ilk fıkrasında şike suçu düzenlenmiştir. Ayrıca madde metninde kendisine menfaat temin edilen kişinin de bu suç nedeni ile müşterek fail olarak cezalandırılacağı ve kazanç ya da sair menfaat temini hususunda anlaşmaya varılmış olmasının dahi suç tamamlanmış gibi kabul edileceği ve cezaya hükmolunacağı açıklanmıştır.

Şike anlaşmasının varlığını bilerek spor müsabakasının anlaşma doğrultusunda sonuçlanmasına katkıda bulunanlar:

Şike anlaşmasının varlığını bilerek spor müsabakasının anlaşma doğrultusunda sonuçlanması için katkıda bulunan kişiler de 6222 sayılı yasanın on birinci maddesinin birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Bu kapsamda bu kişiler için de bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası söz konusu olabilecektir.

Şike yapmaya teşebbüs

Kazanç veya diğer şekillerde menfaat vaadi ya da teklifinde bulunulması durumunda, anlaşmaya varılamaması durumunda, suçun teşebbüs aşamasında kalmış olması nedeni ile cezaya hükmolunur.

Böylelikle maddenin üçüncü fıkrası ile, kazanç ya da sair menfaat vaat veya teklifinde bulunulması durumunda, anlaşmaya varılamadığı takdirde, suçun teşebbüs aşamasında kalmış olması nedeniyle cezaya hükmolunacağı açıklanmıştır.

Şike suçunun nitelikli halleri nelerdir?

6222 sayılı yasanın 11/4 maddesinde, şike suçunun nitelikli halleri sayılmak suretiyle bu halde verilecek cezanın yarı oranında artırılacağı ifade edilmiştir. Bunlar arasında;

  • Suçun kamu görevinin sağladığı güven ya da nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi,
  • Suçun federasyon ya da spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet gösteren tüzel kişilerin, genel kurul ve yönetim kurulu başkan veya üyeleri, teknik veya idari yöneticileri ile kulüp ve sporcuların menajerleri ya da temsilciliğini yapan kişilerce işlenmesi,
  • Suç işlemek amacı ile kurulan bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi,
  • Bahis oyunlarının sonuçlarını etkileme amacı ile işlenmesi,

gibi nedenler yer almakta olup bu durumda verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.

Teşvik primi

Suçun bir müsabakada bir takımın başarılı olmasını sağlama amacı ile teşvik primi verilmesi ya da vaat edilmesi suretiyle işlenmesi, verilecek cezanın yarı oranında indirilmesi nedenidir.

İstisnai haller

6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 11. maddesi 6. fıkrasında istisnai haller düzenlenmiştir. Böylelikle;

  • Milli takımlar ya da milli sporculara başarılı olmalarını sağlama amacı ile,
  • Spor kulüplerince kendi takım oyuncularına veya teknik heyetine müsabakada başarılı olmalarını sağlama amacı ile,

prim verilmesi ya da buna ilişkin vaatte bulunulması durumunda açıklamış olduğumuz istisnai nedenler uyarınca bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.

Şike suçunun spor kulüpleri veya tüzel kişilerin yararına işlenmesi

Suçun spor kulüpleri ya da sair bir tüzel kişi yararına işlenmesi durumunda, ayrıca bunlara, şike veya teşvik primi miktarı kadar idari para cezası verilecektir. Bununla birlikte, bu nedenle verilecek idari para cezası miktarı, 100.ooo Türk Lirasından az olamaz.

Şike suçunun ortaya çıkmasını sağlayan kişilerin durumu

Kişinin müsabaka yapılmadan evvel suçun ortaya çıkmasını sağlaması halinde bu kişilere ceza verilmez.

Şike suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması

Yukarıda açıklamış olduğumuz ve yasanın 11. maddesinde düzenlenen suçlar açısından hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecektir.

Bu durum madde metninde, madde kapsamına giren suçlarla ilgili olarak 04/12/2004 tarih ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 231. maddesine göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyeceği; verilen hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilemeyeceği ve ertelenemeyeceği şeklinde açıklanmıştır.

Şike suçunun değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi

6222 sayılı yasanın 11. maddesinde açıklanan suçların bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi durumunda, kişi hakkında bunlardan en ağır cezayı gerektiren fiil nedeni ile verilecek ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılarak tek cezaya hükmolunacaktır.

Şike nedeni ile yasaklılık

Kişi ya da kişilerin yukarıda açıklamış olduğumuz suçlar nedeni ile mahkûmiyetlerine karar verilmesi halinde, bu kişi ya da kişiler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 53. maddesi hükümleri uyarınca;

  • Spor kulüplerinin,
  • Federasyonların,
  • Bünyesinde sportif faaliyetler icra edilen tüzel kişilerin,

yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına hükmolunur.

Tüm hukuki danışmanlık ve destek talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki