Ses Veya Görüntülerin Kayda Alınması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Ses Veya Görüntülerin Kayda Alınması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ses Veya Görüntülerin Kayda Alınması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Ses Veya Görüntülerin Kayda Alınması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu nedir, ses veya görüntülerin kayda alınması suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde, ses veya görüntülerin kayda alınması suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 286. maddesinde Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre, Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri, yetkisi bulunmadığı halde kayda alan veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kayıt ve yayın yasağına HMK 153. maddesinde de yer verilmiştir. Bu düzenleme ile duruşma sırasında fotoğraf çekilemeyeceği ve hiçbir şekilde ses ve görüntü kaydı yapılamayacağı açıklanmıştır. Buna göre dava dosyasında saklı kalmak kaydıyla, yargılamanın zorunlu kıldığı hallerde ve sebeplere binaen, mahkemece çekim yapılabilir ve kayıt alınabilir.

Bu şekilde yapılan çekim ve kayıtlar ile kişilik haklarını ilgilendiren konuları içeren dava dosyası içerisindeki her türlü belge ve tutanak, mahkemenin ve ilgili kişilerin açık izni olmadıkça hiçbir yerde yayımlanamayacaktır.

HMK 153. maddesi uyarınca duruşma esnasında açıklanan yasağa aykırı davranan kişi hakkında HMK 151. maddesinin uygulanacağı açıklanmıştır. Bununla birlikte kayıt ve yayın yasağına aykırı davranan kişi hakkında, ayrıca TCK 286. maddesi hükümlerinin uygulama alanı bulacağı belirtilmiştir.

Duruşma düzeninin bozulması HMK 151

Kişinin duruşma düzenini bozması halinde hakim, duruşmanın düzenini bozan kişiyi, bunu yapmaktan men eder ve gerekirse, avukatlar hariç, derhal duruşma salonundan çıkarılmasını emreder.

Kişi, ihtara rağmen mahkemenin düzenini bozması veya mahkeme huzurunda uygun olmayan bir söz söylemeye veya davranışta bulunmaya devam etmesi halinde derhal yakalanır ve hakkında dört güne kadar disiplin hapsi uygulanır. Bu vesile ile, mahkemenin düzenini bozan, uygunsuz söz ve davranışta ısrar eden kişilere, disiplin hapsi öngörülmüştür.

Mahkemenin düzenini bozan eylem veya mahkeme huzurunda söylenen uygun olmayan söz veya davranış, ayrıca bir suç oluşturuyor ise bu durum bir tutanak ile Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir ve gerekiyorsa, avukatlar hariç olmak üzere, fiili işleyenin tutuklanmasına da karar verilir.

Burada Avukatlık Kanunu 58. maddesine değinmek gerekmektedir. Nitekim avukatlar, HMK ve CMK’nın duruşmanın inzibatına ilişkin hükümleri uyarınca tutuklanamayacağı gibi, haklarında disiplin hapsi veya para cezası da verilemez.

Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Şikayet

Suç, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar arasında yer almamaktadır.

Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu avukat istanbul

Tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki