Mühür Bozma (Fekki) Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Mühür Bozma (Fekki) Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Mühür Bozma (Fekki) Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Mühür bozma (fekki) suçu nedir, mühür bozma (fekki) suçunun cezası nedir?

Mühür bozma (fekki) suçu, TCK 203. maddesinde Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun faili herkes olabilir.

Yasa gerekçesi uyarınca; Düzenleme ile, bir şeyin saklanmasını veya varlığının olduğu gibi muhafazasını sağlamak için, yasanın veya yetkili makamların emrine uyularak konulmuş mührün kaldırılması cezalandırılmaktadır. Gerçekten bu gibi hallerde mührün konulmasının asıl nedeni, durumun aynen muhafazasını sağlamaktır.

Oysa uygulamada, mühre dokunulmaksızın, durumun değiştirilmemesi hususundaki emre aykırı faaliyetlerin sürdürüldüğü görülmektedir. Bu durumu da ceza yaptırımı ile karşılamak üzere, madde metninde “konuluş amacına aykırı hareket eden” kimsenin de aynı yaptırıma tabi kılınacağı açıklanmıştır. Böylece örneğin mühür altına alınan nizamlara aykırı inşaat faaliyetine mühre dokunmaksızın devam edilmesi, mührün fekki gibi ceza yaptırımına tabi olacaktır.

Mühür bozma (fekki) suçu nasıl oluşur?

Mühür bozma suçunun konusu, kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin olduğu gibi korunması veya üzerinde değişiklik yapılmaması için konulan mühürdür. Suç, kanunla verilen yetkiye dayalı şekilde ve usulüne uygun olarak yetkili makam tarafından konulan mührün kaldırılması veya konuluş amacına aykırı hareket edilmesi ile oluşur. Suçla korunan hukuki değer, kamu idaresi ve devletin otoritesidir.

Mührü uygulayan kurumların farklı olması, bir veya birden çok kurumun suçtan zarar görmesi, suçun mağdurunun kamu olduğuna dair kabulü etkilemez. Eylem belirli bir kişinin zararına şekilde işlenirse bu kişinin mağdur değil suçtan zarar gören olarak kabulü gerekir.

Kaçak elektrik kullanma ve mühür bozma suçu

Mühür bozma suçunun oluşabilmesi için mühürleme yetkisinin kanunla verilmesi zorunludur. Bu yetkinin verilmediği durumlarda mühür bozma suçunun unsurlarının oluşmadığı kabul edilmelidir. Özel hukuk tüzel kişilerinin kamusal yetki kullanma hakkının bulunmaması nedeni ile mühür bozma suçunun yasal unsurları oluşmayacağı hususu göz önünde bulundurulmalıdır.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Uzlaşma

Suç, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 253. maddesi kapsamında uzlaşma kapsamındaki suçlar arasında yer almamaktadır.

Görevli Mahkeme

Mühür bozma suçu için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Mühür bozma (fekki) suçu avukat istanbul

Mühür bozma suçu ile ilgili tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz içi Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı arayarak ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

 

Önceki
Sonraki