Kıymetli Damgada Sahtecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Kıymetli Damgada Sahtecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Kıymetli Damgada Sahtecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Kıymetli damgada sahtecilik suçu nedir, kıymetli damgada sahtecilik suçunun cezası nedir?

Kıymetli damgada sahtecilik suçu TCK 199. maddesinde Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Kıymetli damgayı sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.

Sahte olarak üretilmiş kıymetli damgayı bilerek kabul eden kişi ise, üç aydan bir yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. Kişinin sahteliğini bilmeden kabul ettiği kıymetli damgayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyması durumunda bir aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Damgalı kağıtlar, damga – posta pulları ve muayyen bir miktar vergi veya harcın ödendiğini belgelemek amacıyla kullanılan pullar, kıymetli damga sayılır.

Kıymetli damgada sahtecilik suçu nasıl oluşur?

Bu suçun faili herkes olabilir. Suçun oluşması için suç konusu kıymetli damganın, suç tarihinde kullanılabilir durumda olması gerekir. Ayrıca suçun oluşması için kıymetli damganın ulusal olması zorunlu değildir. Bu nedenle yabancı devletlere ait kıymetli damgalarda sahtecilik de TCK 199. maddesi kapsamında cezalandırılır. Kıymetli damgada sahtecilik suçu, TCK 199. maddesinde açıklanan seçimlik hareketlerden herhangi birinin gerçekleştirilmesi ile tamamlanır.  Bu hareketler;

  • Kıymetli damgayı sahte olarak üretmek,
  • Kıymetli damgayı sahte olarak ülkeye sokmak,
  • Kıymetli damgayı sahte olarak nakletmek,
  • Kıymetli damgayı sahte olarak muhafaza etmek,
  • Kıymetli damgayı sahte olarak tedavüle koymaktır.

Para ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçlar

TCK 200. maddesi uyarınca; Paralarla kıymetli damgaların üretiminde kullanılan alet veya malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi ise, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.

Müsadere

TCK 55. maddesi uyarınca suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir. Bu fıkra hükmüne göre müsadere kararı verilebilmesi için maddi menfaatin suçun mağduruna iade edilememesi gerekir. Bu nedenle bu suç nedeniyle elde eden maddi menfaat ve gelir TCK 55. maddesi gereğince müsadere edilir.

Kıymetli damgada sahtecilik suçu etkin pişmanlık (TCK 201)

Sahte olarak kıymetli damga üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu kıymetli damgaları tedavüle koymadan ve resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen kıymetli damgaların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Kıymetli damga üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Kıymetli damgada sahtecilik suçu avukat istanbul

Kıymetli damgada sahtecilik suçu ve tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı arayarak ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki