Kısırlaştırma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Kısırlaştırma Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Kısırlaştırma Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Kısırlaştırma suçu nedir, kısırlaştırma suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde kısırlaştırma suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Kısırlaştırma, Nüfus Planlaması Hakkında Yasa uyarınca “Bir erkek veya kadının çocuk yapma kabiliyetinin cinsi ihtiyaçlarını tatmine mani olmadan izalesi için yapılan müdahale” olarak tanımlanmıştır. Türk Ceza Yasası 101. maddesi uyarınca bir erkek veya kadını rızası olmaksızın kısırlaştıran kimse, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiil, kısırlaştırma işlemi yapma yetkisi olmayan bir kimse tarafından yapılırsa, ceza üçte bir oranında artırılır.

Rızaya dayalı olsa bile, kısırlaştırma fiilinin yetkili olmayan bir kişi tarafından işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Yasa gerekçesine göre madde, kişiler üzerinde rızaları olmadan kısırlaştırma ameliyesini gerçekleştiren kimsenin ne suretle cezalandırılacağını göstermektedir. İkinci fıkrada, rızaya dayalı olsa bile, kısırlaştırma ameliyesini gerçekleştirme konusunda meslek ve uzmanlık olarak yetkisi olmayan kişinin fiili işlemesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Yine kısırlaştırma işleminin kişinin ölümüne veya bedensel bir zarara neden olması durumunda, failin netice sebebiyle ağırlaşmış suçlara ilişkin hükümler çerçevesinde sorumluluğu cihetine gidileceğinde kuşku olmadığı açıklanmıştır.

Kısırlaştırma suçu cezasını ağırlaştıran nedenler nelerdir?

Kişilerin rızası bulunmaksızın bu konuda yetkisiz kişiler tarafından kısırlaştırılması, cezayı artıran bir neden olarak yasada tanımlanmıştır. Ayrıca 101. maddenin ikinci fıkrası ile kişinin rızası bulunsa dahi fiilin yetkisiz kişi tarafından işlenmesi cezayı artıran bir neden durumundadır. Buna göre fiile gösterilen rıza, işlenen fiili suç olmaktan çıkarmamaktadır. Fail, herhangi bir kişi olabilmesine rağmen bu konuda yetkisiz bir kişi olması cezayı artıran bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Yetkili kişiler Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük ile belirlenmiştir. Buna göre; Sterilizasyon ameliyatı, tıbbi sakınca olmaması koşuluyla ve reşit kişinin isteği üzerine yapılır. Kadınlara sterilizasyon ameliyatı, kadın hastalıkları ve doğum veya genel cerrahi uzmanlarınca yapılır. Erkeklere sterilizasyon ameliyatı, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum ya da genel cerrahi uzmanlarıyla bu konuda Bakanlıkça açılan eğitim merkezlerinde kurs görerek yeterlik belgesi almış pratisyen hekimlerce yapılır.

Cezayı ortadan kaldıran nedenler nelerdir?

Uygulamada kişi, görmüş olduğu tedavi ile yeniden üreme yeteneğine kavuşmuşsa, bu durumda suçun oluşmadığı kabul görmektedir.

Kısırlaştırma suçunda görevli mahkeme hangisidir?

Kısırlaştırma suçunda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Kısırlaştırma suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için ofisimize ait 0850 4201155 numaralı hattımızdan Heper Hukuk ve Danışmanlık ofisine ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki