Kamu Görevinin Terki Veya Yapılmaması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Kamu Görevinin Terki Veya Yapılmaması Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Kamu Görevinin Terki Veya Yapılmaması Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Kamu görevinin terki veya yapılmaması suçu nedir, kamu görevinin terki veya yapılmaması suçunun cezası nedir?

Bu yazıda, kamu görevinin terki veya yapılmaması suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, TCK 260. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Hukuka aykırı şekilde ve toplu biçimde;

  • Görevini terk eden,
  • Görevine gelmeyen,
  • Görevini geçici olarak da olsa kısmen ya da tamamen yapmayan veya yavaşlatan

kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Ancak ceza verilebilmesi için bu şekilde davranan kamu görevlisi sayısının üçten fazla olması gerekir. Aksi halde cezaya hükmolunmaz.

Kamu adına yürütülmesine karar verilen hizmet, düzenli ve aksamadan yürütülmelidir. Düzenlemenin amacı, kamu hizmetinin aksamasına neden olacak toplu hareketlerin ceza yaptırımı altına alınmasıdır.

TCK 260/2 maddesi uyarınca kamu görevlilerinin mesleki ve sosyal hakları ile ilgili olarak, hizmeti aksatmaksızın, geçici ve kısa süreli işi bırakmaları veya yavaşlatmaları, verilecek cezada indirim yapılmasına olanak sağladığı gibi aynı zamanda bu halde ceza vermekten de vazgeçilebilir.

Kamu görevinin terki veya yapılmaması suçunun oluşması için TCK 260. maddesinde belirtilen hareketlerin toplu şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu hareketlerin toplu şekilde yapıldığından bahsedebilmek için ise en az dört kişinin birlikte hareket etmiş olması şartı aranır.

Yasa gerekçesinde, kamu görevinin toplu şekilde ve kısa süreliğine terkinin kamu hizmetinin yürütülmesi açısından oluşturduğu haksızlığın azlığına değinilmiştir. Bu durumda hizmet aksatılmaksızın geçici ve kısa süreli  yavaşlatma, verilecek cezada indirim veya ceza vermeme anlamında mahkemeye takdir yetkisi tanımaktadır. Bu takdir yetkisinin kullanılabilmesi, görevin kısa bir süreliğine terki fiilinin hizmeti aksatmaması ve münhasıran kamu görevlilerinin mesleki ve sosyal hakları ile ilgili taleplerini ifade amaçlı olarak yapılmış olmasına bağlıdır.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Kamu görevinin terki veya yapılmaması suçu avukat istanbul

Tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz ile ilgili olarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Önceki
Sonraki