Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu nedir, hakkı olmayan yere tecavüz suçunun cezası nedir?

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu, Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında ve TCK 154. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Bir hakka dayanmaksızın bir başkasına ait taşınmaz mal ya da eklentilerini malik gibi hareket etmek suretiyle tamamen veya kısmen işgal eden, sınırlarını değiştiren, bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa faydalanmasına engel olan kişiye, suçtan zarar görenin şikayeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir. Bu suç açısından yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Düzenlenen bu suç ile, bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerinin bir kısmının ya da tamamının işgali, taşınmazın sınırlarının değiştirilmesi veya bozulması ya da herhangi bir şekilde hak sahibinin malından kısmen veya tamamen faydalanmasına engel olunması cezalandırılmaktadır. Suç, kasten işlenebilen suçlardan olup teşebbüs, suça konu icrai hareketlerin bölünebilir olduğu durumlar için mümkündür.

Açıklanan suç ile mülkiyet hakkının korunması amaçlanmaktadır. Yasa gerekçesinde mülkiyet hakkı, kişilerin hukuk düzeni sınırları içerisinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahip olması olarak tanımlanmıştır. Taşınmaz üzerindeki en geniş yetkileri veren ayni hak olan mülkiyet hakkının korunması, hukuk düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bu nedenle ceza kanunları ve bu arada Türk Ceza Kanunu, mülkiyet hakkına yönelik tecavüzleri cezalandırmaktadır.

Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimseler ile kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimseler hakkında da altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.

Suçun nitelikli hali için ayrı bir düzenleme yapılmamıştır.

Hakkı olmayan yere tecavüz suçunun dava zamanaşımı

Hakkı olmayan yere tecavüz suçunun dava zamanaşımı TCK 154. maddesinde belirtilen tüm halleri için sekiz yıldır.

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu şikayete bağlı mıdır, uzlaşma kapsamında mıdır?

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu TCK 154. maddenin birinci fıkrasında açıklanan temel hali açısından soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlardandır. Suçun diğer türleri ise resen soruşturulup şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz. Yine bu suç türünün TCK 154. maddenin birinci fıkrasında açıklanan temel hali uzlaşma kapsamındadır.

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu avukat istanbul

Başkasının tarlasını izinsiz ekmek, mera işgali cezası, hakkı olmayan yere işgal, mera sürmenin cezası, meraya ev yapmanın cezası ve diğer tüm konulardaki hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki