Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılama Suçu Hakkında Genel Bilgiler

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılama Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılama Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılama Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu nedir, suçun cezası nedir?

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu, TCK 300. maddesinde, Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır.

Buna göre; Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır.

İstiklal Marşını alenen aşağılayan kişi ise, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 300. maddesinde açıklanan suçların yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşınca işlenmesi durumunda, kişiye verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

Suçun konusu

Suçun konusu Türk Bayrağıdır. Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası üçüncü maddesinin ikinci fıkrasında “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır” şeklinde tarif edilmiştir.

Türk Bayrağının yanı sıra, Anayasa’da belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaretin de bu suçun konusunu oluşturacağı kabul edilmiştir.

Yasa gerekçesinde suçun maddi unsurunun bayrağın aşağılanması olduğu, bu aşağılamanın da çeşitli suretlerde gerçekleştirilebileceği ifade edilmiştir. Madde metninde yer verilen “yırtarak”, “yakarak” kelimeleri, tahkirin gerçekleştiriliş suretleri ile ilgili örnekleri oluşturmaktadır.

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu Yargıtay kararları

T.C.

YARGITAY

2. Ceza Dairesi

2016/5693 Esas 2019/121 Karar

Karar Tarihi: 07.01.2019

HIRSIZLIK SUÇU – DEVLETİN EGEMENLİK ALAMETLERİNİ AŞAĞILAMAK SUÇUNU OLUŞTURDUĞU GÖZETİLMEDEN SANIK HAKKINDA YASAL VE YETERLİ OLMAYAN GEREKÇE HÜKÜM KURULMASI – HÜKMÜN BOZULMASI

ÖZET: Sanıklar ve haklarında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen suça sürüklenen çocukların beyanları ve tüm dosya kapsamına göre suç tarihinde birlikte hareket eden sanıkların baştan itibaren kasıtlarının hırsızlık değil müştekinin ikametinin giriş kapısında asılı olan Türk Bayrağı’nı alarak yakma eylemine yönelik olduğu ve sanığın eyleminin TCK’nın 300/1. maddesinde düzenlenen Devletin egemenlik alametlerini aşağılamak suçunu oluşturduğu gözetilmeden sanık hakkında yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile yazılı şekilde hüküm kurulması, Bozmayı gerektirmiştir. (5237 S. K. m. 53, 300) (7201 S. K. m. 21)

Dava: Dosya incelenerek gereği düşünüldü;

1-Sanık … hakkında kurulan mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz isteminin incelemesinde;

5237 sayılı TCK’nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin 24/11/2015 tarihinde yürürlüğe giren 08/10/2015 gün ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı kararı da nazara alınarak bu maddede öngörülen hak yoksunluklarının uygulanmasının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür. Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA,

2-Sanık … hakkında kurulan mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz isteminin incelemesinde;

Yokluğunda verilen 22/05/2014 tarihli mahkumiyet hükmünün, sanık …’ın duruşmada bildirdiği bilinen son adresine tebliğe çıkartıldığı ancak taşınmış olduğu gerekçesiyle iade edildiği, daha sonra MERNİS adresine 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 21/2 . maddesine göre muhtara 22.07.2014 tarihinde tebligat yapılmış ise de; Turgutlu Aile Mahkemesi’nin 05.05.2014 tarihli, 2014/132 değ. iş sayılı kararı ile sanık … hakkında 4 ay süre ile evden uzaklaştırma kararı verildiğinin anlaşılması karşısında;

sanık …’nin 12.11.2014 tarihli eski hale getirme ve temyiz isteminin süresinde olduğu belirlenerek yapılan incelemede; 5237 sayılı TCK’nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin 24/11/2015 tarihinde yürürlüğe giren 08/10/2015 gün ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı kararı da nazara alınarak bu maddede öngörülen hak yoksunluklarının uygulanmasının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüş; dosya içeriğine göre diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

Ancak; Sanıklar ve haklarında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen suça sürüklenen çocukların beyanları ve tüm dosya kapsamına göre suç tarihinde birlikte hareket eden sanıkların baştan itibaren kasıtlarının hırsızlık değil müştekinin ikametinin giriş kapısında asılı olan Türk Bayrağı’nı alarak yakma eylemine yönelik olduğu ve sanığın eyleminin TCK’nın 300/1. maddesinde düzenlenen Devletin egemenlik alametlerini aşağılamak suçunu oluşturduğu gözetilmeden sanık hakkında yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile yazılı şekilde hüküm kurulması, Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sonrası kurulacak hükümde 1412 sayılı CMUK’nın 326/son maddesinin gözetilmesine, 07/01/2019 gününde oybirliği ile karar verildi.

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.

Önceki
Sonraki