Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu Hakkında

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu Hakkında
Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu Hakkında

Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu nedir, bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçunun cezası nedir?

Bu yazımızda son zamanların popüler konusu, bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu hakkında açıklamalara yer vereceğiz. Suç, TCK 195. maddesinde Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kişinin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yasa gerekçesinde düzenleme ile  bulaşıcı hastalıklara yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş bulunan kimselerin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uyulmamasının, suç olarak tanımlandığı, bu suretle kamu sağlığının korunması amacı güdülmekte olduğu belirtilmiştir.

Yasa maddesi, mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu İkinci Kitap, Üçüncü Bab, Sekizinci Fasıl, “Hükümete karşı şiddet veya mukavemet ve kanunlara muhalefet” fasıl başlığı altında yer alan 263. maddesine karşılık gelmektedir. Eski yasa metninde bu madde aşağıdaki şekildedir;

Madde 263 – Kolera ve sair bulaşık hastalıklardan musab veya vefiyat zuhur eden ev ve sair mahallerin kordon altına alınmasına dair Hükümetçe verilen emirlere ve yapılan icraata fiillen mümanaat edenler hareketlerinin derecesine göre bir aydan bir seneye kadar hapsolunur.

Bulaşıcı hastalık nedir?

Enfeksiyon ya da infeksiyon; enfeksiyöz hastalık, intaniyebulaşım olarak da bilinir. Hastalık yapıcı herhangi bir yolla insana geçme özelliğindeki mikropların veya parazitlerin vücuda girmesiyle ortaya çıkan hastalık tablosudur. Bu hastalıklar, bir bireyden diğerine veya bir türden diğerine geçebilmelerinden ötürü, genelde bulaşıcı hastalık olarak tanımlanırlar ve tıbbın enfeksiyon hastalıkları dalında incelenirler.

Hastalığı yapan organizmalar, virüsler, bakteriler, riketsialar, mantarlar olabilir. Bütün bulaşıcı hastalıklar bir veya birkaç yolla insana geçebilme özelliğindedir. İnsandan insana, hayvandan insana olduğu gibi, topraktan insana da bulaşma husule gelebilir. Bulaşma şekillerinden başlıcaları şunlardır:

  • Aksırırken, öksürürken, konuşurken ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından teneffüs edilmesiyle (verem, boğmaca ve çeşitli solunum yolu hastalıkları);
  • Doğrudan deri temasıyla
  • Hastanın kullandığı çamaşır, yatak eşyası ve yiyecek eşyaları gibi malzemeler vasıtasıyla;
  • Hayvanların insandan insana veya hayvanlardan insana hastalık taşımasıyla (Bunun en canlı örneği anofel cinsi sivrisineklerin taşıdığı sıtmadır. Yine aynı şekilde güvercinler “psittakoz” hastalığını taşırlar.);
  • Hastalandırıcı mikroplarla kirlenmiş yiyecekler ve içeceklerin alınmasıyla (Suyla bulaşan hastalıkların başlıcaları tifo, dizanteri, kolera, paratifo olarak sayılabilir. Yiyeceklerle de besin zehirlenmeleri ve gastroenteritler meydana gelebilir.);
  • Hastalıklı bir anneden hamilelik sırasında veya doğum esnasında bebeğe hastalık bulaşmasıyla (Frengi, kızamıkçık, gonore konjonktiviti, yani belsoğukluğu mikrobunun yaptığı göz iltihabı bu yolla bulaşabilir.)

Kaynak: Vikipedia

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki