Mahkeme Kararı İnternetten Haber ve İçerik Kaldırma İçin Yeterli mi?

  • Anasayfa
  • /
  • Bloglar
  • /
  • Mahkeme Kararı İnternetten Haber ve İçerik Kaldırma İçin Yeterli mi?
Mahkeme Kararı İnternetten Haber ve İçerik Kaldırma İçin Yeterli mi?
Mahkeme Kararı İnternetten Haber ve İçerik Kaldırma İçin Yeterli mi?

İnternetten haber ve içerik kaldırma (sildirme) ve erişime engelleme kararı

Bu yazı içeriğinde, internetten haber ve içerik kaldırma ile ilgili önemli bilgilere yer verilecektir. İnternet ve Google haber ve içerik kaldırma talepleri için 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun uyarınca erişimin engellenmesi kararı ile hukuka aykırı haber, yazı, fotoğraf, video ve diğer içeriklerin erişime engellenebildiği herkesçe bilinmektedir.

Yasanın 8. maddesine göre erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Burada hakimden kastedilen sulh ceza hakimidir. Hakim, kararını 24 saatlik süre içerisinde verir.

Erişimin engellenmesi kararı, gereğinin yerine getirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderilir. Kararın kendilerine iletilmesini takiben erişim sağlayıcıları tarafından da kararda yazılı içeriğe erişim dört saat içerisinde engellenir. İşte sorun burada başlamaktadır. Erişime engelleme kararı, gerçekten kişilik hakkı ihlaline konu haberin, fotoğrafın videonun içeriğin Google ve internetten kaldırılması için yeterli midir? Cevabımız, hayır.

Mahkeme kararı, internetten haber, fotoğraf video ve diğer içeriklerin kaldırılması (silinmesi) için neden yeterli değil?

İnternetten haber ve içerik kaldırma için, talebe konu içerik hakkında Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar, internetten ve Google’dan kaldırmak istediğiniz haber ve içerik için yeterli olmaz. Bunun sebebi şudur. Erişimin engellenmesi kararı ile talebe konu içerik yalnızca Türk kullanıcılarının ve Türk IP adreslerinin erişimine engellenir. Çünkü Erişim Sağlayıcıları ancak bunu yapabilir.

Bu şekilde Türkiye’den internete bağlanan internet kullanıcıları talebe konu içeriğin erişime engellendiği uyarısı ile karşılaşır. Ancak IP adresini DNS adreslerinin değiştirilmesi veya VPN yolu ile değiştirebilen Türk internet kullanıcıları erişime engellenen içeriğe yine de ulaşabilir.

VPN, (Virtual Private Network) kullanan Türk internet kullanıcıları, yurt dışında bir başka ağa bağlanarak Türkiye’de mahkeme kararı ile erişime engellenen haber, fotoğraf, video ya da diğer içeriklere ulaşabilir, onları rahatça görüntüleyebilir. Yurt dışından internete bağlanan kişilerin tamamı ise herhangi bir sorunla karşılaşmaksızın direkt olarak bu içerikleri görüntüleyebilir.

İnternetten kaldırılmasını (silinmesini) istediğim haber, video, fotoğraf, yazı ve diğer içerikler hala yayında mı?

Bu soruya cevabımız evet olacaktır. En basit anlatımla, internetten haber ve içerik kaldırma sebebi ile mahkemeye yapılan başvurular yetersiz kalmaktadır. Aşağıda bunun nedeni ile ilgili bazı açıklamalara yer verilecektir.

Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen içeriğe erişimin engellenmesi kararı, adından da anlaşılacağı gibi o içeriği yayından kaldırmaz. Yalnızca Türk internet kullanıcılarının bu içeriğe erişimi engellenir. Ancak bahse konu içerikler, yayınlandığı internet sitesinin sunucularında halen bulunmaya devam ettiğinden Google arama motoru tarafından da herkesçe görüntülenebilir. Yine bu içeriklerin aslında halen bulundukları internet sitelerinin sunucularında yayında bulunması, yukarıda açıklamış olduğumuz yöntemlerle içeriklere aynen ulaşılabilmesi anlamına gelmektedir.

İnternetten haber ve içerik kaldırma için en etkili yöntem, içeriklerin bulundukları sunucu üzerinden tamamen silinmesidir. İçeriğin bulunduğu internet sitesinin sunucularından tamamen silinmesi ile ilgili içerik tamamen ulaşılmaz hale gelir. Bu da yukarıda açıkladığımız üzere içeriğin hem tüm internet kullanıcıları açısından hem de Google açısından ulaşılmaz olması demektir.

Böylece Google, içeriğin bulunduğu sunucuya giderek o haber, fotoğraf, video ya da içeriğin yayında bulunmadığını gördüğü zaman içerik, Google tarafından da indeksinden otomatik olarak silinir ve artık ulaşılmaz olur. Bu nedenle kusursuz bir şekilde silme (yayından kaldırma) dışındaki tüm alternatifler, içeriğe bir şekilde ulaşılması, buna bağlı olarak olumsuz haber ve içeriklerin internetten – Google’dan kaldırılması girişimlerinin başarısız olacağı anlamına gelecektir.

Siz de Google ve internetten kaldırılmasını istediğiniz herhangi bir haberin gerçekten yayından kaldırıldığından emin olmak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

İnternetten haber ve içerik kaldırma ile ilgili tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 iletişim hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Sonraki