DASK Poliçesinin Zamanında Yenilenmemesi

DASK Poliçesinin Zamanında Yenilenmemesi
DASK Poliçesinin Zamanında Yenilenmemesi

DASK poliçesinin zamanında yenilenmemesi durumunda ne olur?

Yazımızda DASK poliçesinin zamanında yenilenmemesi ile ilgili bir kaç bilgiye ve emsal bir karara yer vereceğiz. Bilindiği üzere Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında deprem ile depremden kaynaklanan;

  • Yangın,
  • İnfilak,
  • Toprak kayması,
  • Tsunami,

gibi risklere karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlanmaktadır. Bu vesile ile oturulmaz durumda olan yahut kısmi hasarlı binalar açısından o binalarda oturan kişilerin zararlarının en hızlı şekilde tazmini ile bir an evvel normal yaşama dönülmesi amaçlanmıştır. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması ile süregelen bu risklerin karşılanması, oluşan depremlerle birlikte ne denli önemli bir konu olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte deprem sigortası poliçelerinin zamanında yenilenmemesi de önemli sorunlara yol açabilmektedir.

Yargıtay’ın görüşü

Son günlerde depremle ilgili yaşanan gelişmeler çerçevesinde Yargıtay tarafından poliçe yenilemesi anlamında verilen bir karar ses getirdi. Basında yer alan haberlere de konu olan bu Yargıtay kararı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu poliçelerini ilgilendiriyor.

Yakın zamanda konut kredisi çektiği banka tarafından DASK poliçesinin yenilenmesi ile ilgili kendisine dönüş yapılmadığını belirten bir tüketici haklı bulundu. Depremde evinin zarar gördüğünü ve poliçesinin yenilenmemesi ile mağdur olduğunu açıklayan vatandaş lehine bir karar verildi.

Buna göre konut kredisinin kullanımı esnasında konut için DASK poliçesi düzenlendi. Ancak poliçenin yenilenmesi için yenileme tarihinde krediyi kullanan kişiye herhangi bir dönüş yapılmadı. Depremde evi zarar gören vatandaş durumu deprem sonrası gittiği banka şubesinde öğrendi.

Her ne kadar tarafların olayda müterafik kusurlu olduğu belirtilse de tüketicinin talebinin kısmen kabulü ile banka tarafından kendisine bir tazminat ödenmesine karar verildi. Bunun yanında DASK aleyhine açılan davanınsa reddine karar verildi.

Banka tarafından tüketiciye ödenmesine karar verilen tazminata ilişkin kararın Yargıtay tarafından onanması ile birlikte sorumluluk açısından tüketiciler lehine bir karara hükmedilmiş oldu. Böylece bankaların konut kredisi kullanımı esnasında düzenlenen poliçelerin yenilenmesi ile ilgili oluşan zararlardan bankanın da sorumluluğu söz konusu olabilecek.

DASK poliçesinin zamanında yenilenmemesi, avukatı istanbul ile ilgili detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık için hukuk ofisimiz 08504201155 iletişim hattından bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki