Kişilerin Hayatını Sağlığını Tehlikeye Sokacak Biçimde İlaç Yapma Satma

  • Anasayfa
  • /
  • Ceza Hukuku
  • /
  • Kişilerin Hayatını Sağlığını Tehlikeye Sokacak Biçimde İlaç Yapma Satma
Kişilerin Hayatını Sağlığını Tehlikeye Sokacak Biçimde İlaç Yapma Satma
Ceza Hukuku
Kişilerin Hayatını Sağlığını Tehlikeye Sokacak Biçimde İlaç Yapma Satma

Kişilerin hayatını sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma suçunun cezası nedir?

Kişilerin hayatını sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma suçu, TCK 187. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üreten veya satan kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir. Suç, kasten işlenebilen suçlardandır.

Yasa gerekçesi uyarınca düzenlemeye göre suçun konusu, ilaçtır. Suç, ilacın kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde üretilmesi veya satılması ile oluşur. Tabip tarafından düzenlenen reçetede yazılı ilâç yerine başka ilâç vermek suretiyle de, kişilerin hayatı ve sağlığı tehlikeye sokulabilir ve dolayısıyla, bu suç işlenmiş olabilir.

Bu nedenle uygulamada suça konu ilaçların Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı üretim izni ve ruhsatı bulunup bulunmadığı, mikrobiyolojik analizlerinin yapılıp yapılmadığı, ilacın içerdiği etkin madde miktarı, ilacın tedavi vasfını azaltacak veya tamamen kaybedecek şekilde imal edilip edilmediği, üretim, taşıma, saklama koşulları, son kullanma tarihleri ve ne şekilde verileceğinin bilinmemesi nedeniyle kullananların sağlığına zarar verebileceği, hangi durumlarda ölüme neden olabileceği gibi hususların tespiti ve araştırılması yoluna gidilmektedir.  Bu nedenle “bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti” suçu ile karıştırılmamalıdır.

Bu suçun faili ve mağduru herkes olabilir. Suç, kişilerin hayatı ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilacın üretilmesi ya da satılması ile oluşabileceği için seçimlik hareketli bir suçtur.

Cezayı artıran nedenler

Suçun tabip ya da eczacı tarafından veya resmi izne dayalı şekilde yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi, verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması sebebidir.

Kimlerin eczacı olabileceği sorusu 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un ikinci maddesinde cevaplanmıştır. Buna göre; Türkiye Cumhuriyeti hudutları içinde eczacılık yapabilmek için aşağıdaki vasıfları haiz olmak şarttır:

A) Türk vatandaşı olmak;

B) Türkiye Eczacı Mektep veya fakültelerinden diplomalı olmak veya yabancı memleketlerdeki eczacı mektep veya fakültelerinden diplomalı olup da 3 üncü madde gereğince ilmi hüviyetini ispat etmiş veya imtihanı kazanmış olmak;

C) Diplomaları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince tescil edilmiş olmak;

D) Bu kanunun 4 üncü maddesinde yazılı hallerden biri bulunmamak.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

İçtima

Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.

Zamanaşımı

Suçun dava zamanaşımı TCK 66/1-e maddesi uyarınca sekiz yıldır. Maddenin ikinci fıkrasında açıklanan ve suçun tabip ya da eczacı tarafından veya resmi izne dayalı şekilde yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi durumunda ise dava zamanaşımı on beş yıl olacaktır. Zamanaşımı suçun işlendiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma suçu avukat istanbul

Tüm sorularınız ve hukuki danışmanlık ile ilgili tüm talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki